Százmilliót is bukhatott a Mediaworks

Százmilliót is bukhatott a Mediaworks

Hatalmas kárt okozott a Mediaworks Hungary Zrt. kiadónak, hogy egyik napról a másikra, a hónap végét nem bevárva függesztette fel a Népszabadság és a Nol működését – írja a Figyelő.

A kiadót ért veszteségről nehéz azonban pontos becslést adni, mivel a cégcsoportot az elmúlt időszakban igencsak átszabták, de a veszteség 10 milliós, vagy inkább 100 milliós nagyságrendű lehet – hívja fel a figyelmet a lap.

A Figyelő megjegyzi: a két legnagyobb és legpontosabban számszerűsíthető tétel a személyi jellegű ráfordítások és az előfizetői visszatérések miatti veszteség. A lap szerint jó eséllyel csak ezen a két tételen bukott 120-130 milliót a Mediaworks. És ehhez jön még hozzá a valószínűleg már lekötött hirdetések visszamondása is. Ezért is érthetetlen a nol.hu azonnali bezárása. A lap azt is kiemeli, hogy a botrány első napjaiban az online kiadás a szokottnál is nagyobb kattintásszámot generált volna, ezzel együtt pedig hirdetési bevételt is hozott volna.

Ami az előfizetőket illeti: a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) adatai szerint a lapnak 2016 második negyedévében több mint 30 ezer megrendelője volt. Nagyjából ennyien lehetnek azok, akik úgy maradnak le az újságról, hogy már kifizették. Követelésük nagyjából 80-85 millió forint lehet a kiadó felé, amennyiben a legkedvezőbb előfizetői konstrukciót választották. Valószínű, hogy elhanyagolható lesz azoknak a száma, akik élnek a Mediaworks ajánlatával, és valamilyen más lapot választanak majd az elmaradt Népszabadság helyett.

A dolgozóknak a Mediaworks azt ígérte, hogy a hónap végéig megkapják alapbérüket, a Figyelő értesülése szerint ez gyakorlatilag a teljes bért jelenti, ha meg lehet bízni a Mediaworks ígéretében. A napilap kiadása 2015-ben átkerült a Népszabadság Zrt.-től az Mworks Print Zrt.-hez, az előbbi cégnél mindössze két fő maradt. A két vállalatnál a személyi jellegű ráfordítások tavaly összesen 610 millió forintot vittek el. Három hétre vetítve ez 38-40 millió forintot jelent. Ennyi mehet el fizetésekre tényleges munkavégzés nélkül.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »