Százmilliókat kaszált az Orbán-család egyetlen közbeszerzésen

Id. Orbán Győző és Mészáros Lőrinc is jól járt a dél-balatoni vasútépítéssel.

Csaknem 300 millió forintot zsebelt be alvállalkozóként az Orbán család bányavállalata egyetlen állami beruházáson. A Direkt36 által kiperelt iratokból kiderült, hogy a kormányfő apja, id. Orbán Győző tulajdonában lévő Nehéz Kő Kft. alvállalkozóként vesz részt a Szántód és Balatonszentgyörgy közötti vasútvonal fejlesztésében, amelynek összértéke 72,4 milliárd forint. A tendert a Déli-part 2016 Konzorcium nyerte, amelyben Mészáros Lőrinc R-kord Kft.-je, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a V-Híd Zrt. indult.

A  portál emlékeztet: korábban Orbán Viktor testvérei, Áron és ifjabb Győző is tulajdonos volt a Nehéz Kőben, ám az év vége óta kizárólag az édesapa tulajdonolja a vállalatot. A bányacég mindeddig azért nem tűnt fel a hivatalos dokumentumok között, mert részletesebb információkat csak a közbeszerzések fővállalkozóiról, illetőleg a nagyobb alvállalkozókról adnak ki, így például a beszállítók rejtve maradnak – az ezen információkat tartalmazó iratokat perelte most ki az oknyomozó portál.

Hírdetés

Ömlik a pénz Felcsútra is

A dokumentumok szerint a legtöbb pénz Mészáros Lőrinc családjához áramlott. A gázszerelőből lett milliárdos polgármester Mészáros és Mészáros Kft.-je 2,64 milliárddal gazdagodott 2017 októberéig a projektből. Öccse, Mészáros János pedig 1,67 milliárd forintot zsebelt be a Híd-Tám Kft. nevű cégén keresztül.

Orbán szerint nincs semmi gond ezzel

„Meg vagyok lepődve azon, hogy ön azt állítja, hogy van olyan európai uniós projekt, ahol vállalkozóként, fővállalkozóként vagy alvállalkozóként az én családomból elindult volna valaki” – ezt még tavaly nyáron válaszolta a kormányfő a Direkt36 kérdésére. Orbán Viktor Brüsszelben kijelentette: szerinte nem probléma, ha családjának cégei beszállítóként részt vesznek állami beruházásokban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »