Százmilliókat kaszál a Fradi az Eb-vel

Százmilliókat kaszál a Fradi az Eb-vel

Akármi is történik a pénteken kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokságon, a magyar és a szlovák válogatott kiesése után alsó hangon negyed milliárd forintnyi euró üti a markát a Ferencvárosnak, amely 6 játékost küld a két válogatottba. A klubcsapatok közül a két legnagyobb pénznyelő a Liverpool és a Juve, ők ennek a dupláját teszik zsebre az Eb-t követően játékosaik után.

Nem kevés pénz áll a házhoz a Ferencvárosnál a magyar és a szlovák labdarúgó-válogatott Eb-búcsújának másnapján. Az UEFA ugyanis az Európa-bajnokság ideje alatt játékosonként 4500 eurót utal át a kenyéradó klubok bankszámlájára minden egyes nap, amíg versenyben van a „válogató” ország csapata.

Az óra az Eb-t megelőző 14. napon kezdett ketyegni, ennek megfelelően tehát minimum 29 napnyi pénzegységről beszélünk. Hazánk egyébként a portugál, osztrák, izlandi, Szlovákia az angol, orosz, walesi trió mellett igyekszik labdába rúgni, és kvartettenként az első és a második helyezett mellett az A–F csoport 4 legjobb csoportmásodikja is megy tovább.

Esetünkben azért érdekes a Ferencváros, mert ez az a magyar egyesület, amely európai szinten is látható mennyiségű labdarúgót vonultat fel a kontinenstornán – a szlovák válogatottat Stanislav Sesták, míg a magyart Böde Dániel, Dibusz Dénes, Gera Zoltán, Nagy Ádám és Pintér Ádám erősíti. A végösszeg a jelenlegi árfolyam alapján játékosonként 130 500 euró, ez hattal szorozva 783 ezer – forintosítva 244,7 milliós összegről beszélünk minimum.

Nagy Ádámért nem elég az egymillió euró

Merthogy Orosz Pál, a Fradi zrt.-jének vezérigazgatója az M4Sport televíziónak nyilatkozva jelezte: akik játszani is fognak az Eb-n, azoknak az értéke tovább növekszik, eladás esetén pedig javul a Fradi alkupozíciója. Természetesen nem a veterán Gera Zoltán vagy a 30. életévét hamarosan betöltő Böde Dániel eladásában bízhat Orosz, de a még mindig csak 27 éves, Spanyolországot is megjárt Pintér Ádámért, a Pécsről vásárolt Dibusz Dénesért és a válogatottba tavaly berobbant Nagy Ádámért komoly ajánlat is érkezhet az Európa-bajnokság után.

– Ádám esetében milliós nagyságrendről lehet szó – szögezi le a futballvezető, hozzátéve, hogy csak olyan klubnak fogják eladni, ahol a fejlődése biztosított, és egyértelműen a kezdőcsapat tagjaként számolnak vele. Dibusz esetében korábban már majdnem létrejött egy Orosz Pál által részletezni nem kívánt üzlet, de mindkettejük esetében azt is szem előtt tartják a zöld-fehérek, hogy az eladásukból származó bevételből pótolni is kell őket.

A Transfermarkt.de szakportál szerint Nagy értéke az Eb küszöbén 1 millió euró, Dibuszé 1,2 millió, de még Böde (0,8 millió euró), Pintér (0,65 millió euró) és Gera játékjoga (0,5 millió euró) is tekintélyes összegért lehetne csak megvehető.

A nagyok: Liverpool, Juve, Tottenham

Az Eb 552 fős labdarúgómezőnyéből – mint az a Skysports összeállításából kiderül – 12-12 játékos a Juventusból és a Liverpoolból érkezett, a bronzérmes meglepetésre a Tottenham (11), míg a Manchester United és a Bayern München 10-10, a Sakhtar és az Arsenal 9-9, a Fenerbahce, a Basel, a CSZKA Moszkva, a Barcelona és a Real Madrid 8-8 futballistát adott a válogatottaknak. Az Eb teljes játékoslistájának a negyede (139) angliai alkalmazott, igaz, 31 focista ebből a másodosztályú bajnokságban szerepel – de ez is több, mint a francia első osztályból érkező 22 „gladiátor”. A Bundesligából egyébként 57-en, az olasz élvonalból 52-en, a török első osztályból 36-an, a spanyol bajnokságból viszont „csak” 34-en játszhatnak a péntektől egy hónapon át tartó franciaországi Európa-bajnokságon.

Ne feledjük, a Fradi hírnevét közben a Copa Américán szereplő ecuadori Cristian Ramírez is öregbíti, a még mindig csak 21 éves balszélsőt Dibusszal egy szintre teszi a Transfermarkt.de.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »