Százmilliókat kapott az MNB-től a VS kiadója

A Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványainak mindegyike jelentős pénzekkel támogatta a Matolcsy György unokatestvéréhez köthető VS.hu kiadóját.

Nyilvánosságra kerültek a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak költései, így kiderült: hatalmas összegekkel támogattak egyetemeket, alapítványokat, magánszemélyeket, illetve a VS.hu hírportál kiadóját is. Ismert: a 2013 novemberében indult hírportál sajtóinformációk szerint Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz tartozik. Ő egyben annak a Növekedési Hitelbanknak a tulajdonosa a BanKonzult Kft.-n keresztül, amin át korábban 500 millió forinthoz jutott a VS-t kiadó társaság. Nem akárkitől jött ez a pénz, egyenesen az MNB növekedési hitelprogramjából származott. Tavaly jelentették be azt is, hogy a VS-t kiadó New Wave csoport veszi meg 4,2 milliárd forintért az Origót. A Szemereyhez való egyértelmű kötődésről a Heti Válasz számolt be korábban: eszerint az üzletemberhez tartozó BanKonzult Kft-ből utalták el három éve a New Wave Production Kft. bejegyzési illetékét.

Úgy tűnik, elég bőkezűen jött pénz a portálhoz az MNB alapítványaitól is. Ezek ugyan sokáig nem szerették volna közzétenni, kiket támogattak és mennyiért, de a Kúria és az Alkotmánybíróság döntése nyomán most kénytelenek voltak megtenni. Ha csak a New Wave csoportot nézzük, ötszázmilliós összegnél járunk, de ha belevesszük a cégcsoporthoz tartozó We Love Publishinget is (ami alatt a We Love Budapest és We Love Balaton megjelenik), már közel 650 millió forintnál járunk.

A Pallas Athéné alapítványok a szerződések szerint az ún. Magyarország 2015 projekt megvalósítását támogatták, „melynek keretében egyéves időintervallumban, a 2015. évben heti és havi rendszerességgel, közszolgálati tartalmakat dokumentumfilmes és korszerű multimédiás formátumokban hoz létre és tesz közzé honlapján.” De a Pallas Athéné Domus Innovationistól kapott még tavaly év végén 69 milliót a New Wave Production Kft., méghozzá az „Innovatív társadalmi újságírás – 2016” című projektre. Ebbe dokumentumfilm- és cikksorozat, medialaboratórium, „social media támogatás” tartozik bele.

Egyébként a VS korábban április 25-ei, azaz jövő hétfői határidővel online videópályázatot is hirdetett tízmillió forintos keretösszeggel. A Globális és lokális témában hirdetett pályázat oldalán arról nem találunk információt, hogy ehhez adott volna támogatást az MNB bármelyik alapítványa.

De jött pénz többek közt a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványtól is: tavaly februárban a New Wave Production 72 millió forintot kapott „aktív társadalmi felelősségvállalásra”. Ebbe többek között a migrációról szóló tanulmány, és geopolitikai tematikájú honlaprész tartozik bele. De tavaly májusban például arra is kapott 14 milliót a NWP, hogy magyarra fordítsa és kiadja George Friedman három könyvét. Ő az az amerikai stratéga, aki nemrég a Mandinernek adott interjút, kiállva Orbán Viktor migrációügyi álláspontja mellett.

Magánszemélyek, alapítványok, egyetemek is bőséggel kaptak támogatásokat Matolcsyéktól. A Pallas Athéné Domus Mentis tavaly márciusban például 101 millió forintos támogatási szerződésről állapodott meg a Kecskeméti Főiskolával, míg a PAGEO-tól 13 milliót kapott a TEDX Danubia Nonprofit Kft konferenciaszervezésre tavaly áprilisban. A PAGEO egyben bőséggel támogat magánszemélyeket is: volt, aki tavaly októberben 1,3 milliót kapott gazdasági sikertörténetek kutatására Nagy-Britanniában, Japánban és Szingapúrban.

A Pallas Athéné Domus Concordiae-től határon túli egyetemeknek jutott: a Sapientiának 126 millió, a Partiumi Keresztény Egyetemnek 40 millió, az Újvidéki Egyetemnek 23 millió jutott. Kapott 32 milliót a Nemzeti Színház is a magyar nyelv és kultúra támogatására. A PADOC bőkezűen vásárolt magyar és külföldi értékpapírokat is: több százmillió forint, illetve több mint 70 millió euró folyt el arra, hogy értékpapírt vegyenek az Államadósság Kezelő Központtól, az MKB Banktól, illetve a Növekedési Hitelbanktól.

Az Origo új vezérigazgatója, Száraz István másik cége, a FRANK Digital is jól járt: a Pallas Athéné Domus Animae 64,6 millió forintot ítélt meg neki. Kidolgozhatta többek közt doktori iskola kreatív koncepcióját, valamint tudásközpont létrehozásának előkészítésében is részt vehetett.

A PADA a Matolcsy Györgyről szóló Sakk és póker című könyv útját is egyengette: jutottak milliók a hirdetési kampányra, de román, cseh, lengyel és ukrán fordításra is. Érdekesség továbbá, hogy a PADA kuratóriumának elnöke maga Matolcsy György.

Matolcsy egyébként korábban adott már interjút a VS-nek: a szerző nélküli cikk szerint e-mailben volt módjuk feltenni kérdéseket a jegybankelnöknek. Korábban beszámoltunk róla, hogy Kecskemét polgármesterével, Szemereyné Pataki Klaudiával is jött ki már névtelen interjú: férje révén ő is távoli kapcsolatban áll Matolcsyval. Emlékezetes továbbá, hogy a VS.hu azután távolította el Keller-Alánt Ákos újságírót, hogy a Magyar Nemzeti Bankban tartott sajtótájékoztatón Rogán Antalt kérdezte.

Megírtuk ekkor azt is, hogy az MNB alapítványok bőkezűen vásároltak be Balatonakarattyán, tehát azon a településen, amit a jegybankelnök felesége, Matolcsy Gyöngyi vezet. Nettó 890 millió forint ment el itt a MÁV-üdülőre.

A Pallas Athéné alapítványok elképesztő összegű költései külön-külön elérhetőek: a PADA-támogatások itt, a PADS költései itt, a PADOC-összegek itt, a PADI-támogatások itt, a PAGEO-költések itt, a PADMA-pénzek pedig itt érhetőek el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »