„Százmilliárdos a haszon a haveroknak, amelyet levesznek a bizniszből”

„Százmilliárdos a haszon a haveroknak, amelyet levesznek a bizniszből”

Egyelőre kitart a kormány és a kormányfő a letelepedési kötvények forgalmazása mellett, a miniszterelnök a parlamentben azonban azt mondta, Magyarország felminősítése után felülvizsgálják az állampapírpiacot. A szocialisták megszüntetnék a Fidesz-közeli cégeknek százmilliárdos hasznot hozó konstrukciót, ám kezdeményezésüket a gazdasági bizottság leszavazta.

Törvényjavaslattal szüntetnék meg a szocialisták a letelepedésikötvény-bizniszt. „Azokat a cégeket, amelyeket korábban a Rogán Antal vezette bizottság kiválasztott, a bizottság hívja ide, számoltassa be a munkájáról, számoljanak el a NAV-nak, jelentsék be, hogy mekkora bevételük volt, és annak a 75 százalékát adóként róják le. Majd a tevékenységük kerüljön betiltásra, a jogszabály pedig szűnjön meg” – mondta Szakács László szocialista országgyűlési képviselő.

A bizottság kormánypárti többsége leszavazta a javaslatot. A testület elnöke azt mondta, megfontolják, hogy hazai befektetésre is kötelezzék a kötvényt vásárlókat. Bánki Erik szerint nem lehet kihagyni a rendszerből az offshore cégeket. „A közvetítőcégeket, amelyek kapcsolatrendszerrel bírnak egy adott országban, az állam nem tudja kiiktatni, hisz önmaga ezt a tevékenységet nem tudja elvégezni. Az kétségtelen, hogy csak olyan cég szerepel a kötvényértékesítők és -forgalmazók között, amelynek a tulajdonosi háttere ismert” – fogalmazott a gazdasági bizottság fideszes elnöke.

A Jobbik szerint egyre több a kérdés a kötvénybiznisz körül. „Úgy tűnik, hogy már kvázi hitelre is meg lehet venni. El tudjuk képzelni, hogy mennyire tőkeerős befektető lehet az, aki hitelre tud csak megvenni egy ilyen kötvényt” – jegyezte meg Staudt Gábor.

A szocialisták az azonnali kérdések órájában a kormányfőt kétszer is kérdezték a kötvényekről. „Százmilliárd forintos a haszon a haveroknak, amelyet levesznek a bizniszből. Tudja, mennyi ez? Százezermillió forint. Miskolcnak az összes családi házát fel lehetne ebből vásárolni” – hangoztatta Gúr Nándor.

Orbán Viktor szerint jó a konstrukció. „Nekünk két célunk volt: hogy legyen biztonságos, ez az, és legyen sikeres, vagyis megvegyék az államkötvényeket. Minden államkötvény után kell kamatot fizetni. Ezek után semmivel nem kell többet fizetni, mint bármilyen más államkötvény után. Akkor hol keletkezik itt a veszteség, tisztelt hölgyeim és uraim? Ez Magyarország számára egy sikeres, biztonságos és eredményes konstrukció” – reagált a miniszterelnök.

A kötvényeknek köszönhetően már 16 ezer ember kapott tartózkodási engedélyt Magyarországon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »