Százhatvanyegy Kolozs megyei kisiskolás számára indul délutáni foglalkozás

Százhatvanyegy Kolozs megyei kisiskolás számára indul délutáni foglalkozás

Szeptember 9-től, Kolozs megyében három iskolában indul délutáni foglalkozás, amelyben 8 tanítónővel 161 magyar kisiskolás vesz részt. A dési 1-es Általános iskolában és a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceumban 40-40 elemi osztályos, míg a bánffyhunyadi Vlegyásza Szakképző Líceumban 80 gyermek jár majd iskola utáni foglalkozásra a 2019-2020-as tanév alatt.

„Már a program indulásakor kértük, hogy kerüljön be Kolozs megye is, hiszen itt is komoly segítséget jelent egy ilyen támogatás. Az Iskola Alapítvány programjának elsődleges célja, hogy vonzóbbá tegye a magyar oktatást a diákok és a szülők számára. Az idei tanévben három intézményt sikerült befoglalni a keretbe, de bízunk benne, hogy jövőre sikerül kiterjeszteni a programot. Ezt több alkalommal is kértük, és ezután is fogjuk jelezni az Iskola Alapítványnak” – nyilatkozta Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Hírdetés

A tanítást követően további négy órát töltenek majd a diákok tanítók felügyeletében, ahol a házi feladatok megoldása mellett, különböző készségfejlesztő és mozgást igénylő tevékenységeken is részt vesznek, valamint meleg ebédet is kapnak a diákok.

„Mivel a szülők délutánig dolgoznak, a nagyszülők meg sok esetben nem nyugdíjasok fontos volt a délutáni oktatás beindítása, azért is, mert így a gyerekek délutánonként nem egyedül vagy dadus felügyeletében vannak, hanem közösségben, ahol szakemberek koordinálásával különböző tevékenységeken vehetnek részt. Ez a program a közösségünk, a gyerekek és az iskola fejlődését is segíti és hálásak vagyunk, hogy idéntől mi is részesei lehetünk az Iskola Alapítvány programjában” – mondta el Józan Erzsébet, a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum igazgatója.

A programot az Iskola Alapítvány indított el, amely Bukarestben és további 8 erdélyi szórványmegyében biztosít délutáni foglalkozást az elemi osztályos diákok számára. A projekt költségvetése 1,1 millió euró, támogatója pedig Magyarország Kormánya. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »