Százhatvan hajó lepte el a Balatont

Az évadnyitó Do-Q-Ment Nagydíjjal megkezdődött az idei vitorlás- és turisztikai szezon a Balatonon.

Balatonfüreden megtartották a nagy hagyományú vitorlabontó eseményt is, amelyen a magyar vitorlássport élő ereklyéjének, a Kishamisnak a 120. születésnapját ünnepelték – tudatta szombati sajtóközleményében a Magyar Vitorlásszövetség. Az elegáns cirkáló a legidősebb, máig vitorlázott hajó a Balatonon, amelyet 1896-ban a füredi hajógyárban építettek.

Az ünnepségen Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte, hogy a vitorlázás komoly szerepet játszik a balatoni turizmus életében. Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára méltatta az elmúlt időszak eredményeit a sportágban, külön kitérve arra, hogy a riói olimpián a vitorlássportot – a szörfösökkel együtt – öt induló képviseli, míg Kollár Lajos, a Magyar Vitorlásszövetség elnöke elsősorban a sportágban elért sikerekről beszélt.

Az első ünnepélyes balatoni vitorlafelhúzót 1935. június 9-én rendezték. Az effajta ünnepség is fontos szerepet játszott az akkoriban csak júliusban és augusztusban aktív balatoni idény bővítésében. Manapság már jóval hosszabb a versenyszezon, szinte nincs is igazán téli leállás. A balatoni vitorlásévad március végétől november közepéig tart, ám a vitorlafelhúzó ünnepség szép hagyománya fennmaradt – áll a szövetségi közleményben.

Az évadnyitó Do-Q-Ment Nagydíjon százhatvan hajó állt rajthoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »