Százhalombattán meghiúsult Kaposváron megépülhet a gumifeldolgozó üzem?!

Kiemelt beruházás lehetett volna a gumifeldolgozó üzem Százhalombattán, mely a helyieknél kicsapta a biztosítékot. Most Kaposvár torkán nyomják le a környezetre és az emberekre káros beruházást.

Százhalombattán ötezernél is többen írták alá a helyi önkormányzati képviselő, Szabó Attila által indított, a befektetésre nemet mondó petíciót. Decemberben pedig ezernél is többen jelentek meg azon a helyi civil szervezetek által szervezett demonstráción, ahol többek között Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár is felszólalt. Végül a Pest Megyei Közgyűlés is egyhangúlag tiltakozott a gyár megépítése ellen.

Százhalombattán meghiúsult Kaposváron megépülhet?!

Gumihulladék-feldolgozó üzemet épít a Homatech Recycling Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron 2018-ra – jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a somogyi megyeszékhelyen pénteken.

A politikus közölte: olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, amely Kaposvárt a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi – olvasható az mti.hu oldalán.

Miért nem épülhetett akkor meg ez a beruházás Százhalombattán?

A százhalombattai önkormányzat által felkért, vegyészekből és gumiipari szakemberekből álló műszaki szakértői bizottság a rendelkezésükre bocsátott technológiai leírást alaposan kielemezte, és kiemelte, hogy a környezetbarát megoldás előzetes adatai többször is olajipari szempontból értékelhetetlenek, vagy túllépik a környezetvédelmi határértékeket.

A technológia nagy mennyiségben képez rákkeltő salakanyagot, miközben a gumiabroncsokat 350-400 Celsius fokon égeti.

Rovatok: Zöld Válasz


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »