Százezrével érkeztek tavaly európai bevándorlók is Németországba – köztük 48 ezer magyar

Százezrével érkeztek tavaly európai bevándorlók is Németországba – köztük 48 ezer magyar

Hatszáznyolcvanötezer fővel rekordot döntött tavaly a Németországba más EU-tagországból bevándorlók száma: az élen a román, a lengyel és a bolgár állampolgárok állnak.

2015-ben 303 ezren hagyták el Németországot, így a nettó növekmény 382 ezer fő – írta a lap a Migrációs és Menekültügyi Szövetségi Hivatalra (BAMF) hivatkozva.

Tavaly 175 ezer román állampolgár vándorolt be Németországba, csaknem 148 ezer lengyel, valamint 72 ezer bolgár, 50 ezer horvát és 48 ezer magyar.

A Die Welt szerint jelenleg 4,1 millió nem német állampolgárságú uniós állampolgár él az országban, majdnem 80 százalékuk közép- vagy kelet-európai – jelentette szombaton a Die Welt című német lap hivatalos adatokat idézve.

A legtöbb uniós bevándorló az átlagosnál jobban iskolázott fiatal, aki nagyobb eséllyel lép be a német munkaerőpiacra, mint a nem uniós tagországokból érkezett bevándorlók – írta a lap.

A 685 ezer fő körülbelül kétszer akkora, mint ahány uniós állampolgár bevándorolt tavaly Nagy-Britanniába.

Az Egyesült Királyság nettó növekménye tavaly 184 ezer fő volt. Nagy-Britanniában 3,1 millió uniós bevándorló él, Franciaországban pedig 2,2 millió. (A magyaroknak eddig inkább Nagy-Britannia volt a célpont – a szerk.)

Német állampolgársággal tartanák benn a brit fiatalokat az EU-ban

A Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló június 23-i népszavazás kampányában kulcsfontosságú volt a távozást támogató politikusok ígéretei között, hogy ha Nagy-Britannia kilép, akkor korlátozni fogja a más EU-tag országokból oda irányuló bevándorlást.

Hozzátette, hogy az SPD mindig a kettős állampolgárság lehetőségének megteremtése mellett állt. “Ajánljuk fel a Németországban, Olaszországban és Franciaországban élő briteknek, hogy maradjanak EU-állampolgárok az illető országban” – indítványozta.

A német ellenzéki Zöldek is azt szeretné, ha a britek könnyebben kaphatnának német állampolgárságot.

Volker Bouffier, Hesse német tartomány miniszterelnöke a Welt am Sonntag című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy “sok brit” kérelme van folyamatban német állampolgárságért.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »