Százezrek vonultak utcára Argentínában

Több százezren vonultak utcára Argentínában helyi idő szerint péntek este az infláció mértéke és az elbocsátások magas száma miatti tiltakozásul. A szervezők becslései szerint csaknem 350 ezren vettek részt a demonstrációkon.

A latin-amerikai ország fővárosában, Buenos Airesben a tüntetők a növekvő munkanélküliség elleni hatékony intézkedések bevezetését követelték Mauricio Macri argentin elnöktől.

A CTA nevű szakszervezet becslései szerint Macri tavaly decemberi hivatalba lépése óta 68 ezer munkahely szűnt meg az országban.

Az infláció mértéke és az elbocsátások magas száma miatt tiltakoztak Argentínában Fotó: Juan Mabromata / Europress/AFP

„Osztozunk a munkások gondjaiban” – mondta Marcos Pena kabinetfőnök. Korábban a kormány azt hangoztatta, hogy 11 ezer állami alkalmazott elbocsátása ellenére a munkaerőpiac továbbra is egyensúlyban van. A szakértők idén több mint 30 százalékosra teszik az infláció mértékét.

Az argentin statisztikai hivatal december óta semmilyen adatot nem szolgáltat a munkanélküliség, a szegénység és az infláció kapcsán, mivel tájékoztatása szerint átdolgozzák az adatok rögzítésének módszereit.

Jövő héten a szövetségre lépett argentin ellenzéki pártok az így létrejövő parlamenti többségüket kihasználva olyan törvényjavaslatot terveznek keresztülvinni a parlamenten, amelynek értelmében elbocsátás esetén a munkavállaló 180 napig az eddigi kártérítés kétszeresét kapja. A kormány bejelentette, hogy Macri megvétózza a tervezetet, ha azt a törvényhozás elfogadja. A szakszervezetek közölték: ebben az esetben általános sztrájkot hirdetnek meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »