Százezrek búcsúztatták Fidel Castrót – Megesküdtek, folytatják a „forradalmat”

Százezrek búcsúztatták Fidel Castrót – Megesküdtek, folytatják a „forradalmat”

Számos baloldali latin-amerikai és afrikai vezető is résztvett az eseményen, mely után Castro hamvait egy négynapos gyászmenet keretében a szigetország túlsó végében található Santiago de Cubába viszik.

A gyászünnepség helyszínén, a havannai Forradalom terén Fidel Castrónak és a  “Che” Guevarának az óriási portréját állították fel. A ceremónia előtt kubaiak ezrei skandálták a függetlenség hősének, José Martinak a téren állított emlékművénél, hogy

Éljen a forradalom

és “Fidel, Fidel.” A legkülönbözőbb korosztályba tartozó kubaiak százezrei – köztük rengeteg egyenruhába öltözött diák, funkcionárius, rendőr és katona – mentek el a főváros központjában lévő történelmi térre, ahol Fidel Castro számos alkalommal intézett lelkesítő beszédet a néphez, de az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a tömeg a környező sugárutakat is megtöltötte. Sokan apró Fidel Castro-portrékat és piciny kubai zászlókat lengettek. A baloldali latin-amerikai vezetők közül elsőként Rafael Correa ecuadori elnök mondott beszédet, kijelentve, hogy „Latin-Amerika népe ma egységesebb, mint valaha”

Esküszünk – mondta -, hogy folytatni fogjuk a harcot (Fidel Castro) eszméiért.

A legmagasabb rangú kubai vezetők, köztük a hatalmat beteg bátyjától 2006-ban átvevő Raúl Castro államfő társaságában vett részt a gyászünnepségen Nicolas Maduro venezuelai, Evo Morales bolíviai és Daniel Ortega nicaraguai elnök, s jelen volt Jacob Zuma dél-afrikai elnök is. Számos nyugati vezető nem fogadta el a meghívást, Európából csak Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök rótta le kegyeletét, illetve az eseményen Oroszország az Állami Duma (a képviselőház) elnökével, Vjacseszlav Vologyinnal képviseltette magát.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »