Százezer látogató a Modigliani-kiállításon

Több mint százezer látogatót regisztráltak eddig a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Modigliani-kiállításán; a nagyszabású tárlat az október 2-i zárásig hétfőnként is megtekinthető lesz.

Az MNG kiállítása az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást: aktokat, portrékat és szobrokat – köztük 61 Modigliani-művet – felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket – emlékeztetett az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a Nemzeti Galéria.

A életmű-kiállítás szobrokon, festményeken és rajzokon keresztül mutatja be Amedeo Modigliani (1884-1920) munkásságának főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát.

A tárlat rendezői szerint a Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről.

Modigliani ugyanis úgy vált az európai modernizmus egyik legfontosabb mesterévé, hogy valójában soha nem tért el a klasszikus műfajoktól és a klasszikus formálástól. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyéni utat járó művész munkásságának sokrétűségét, egyedi modern ízét.

A fiatal Modigliani 1906-ban érkezett Olaszországból Párizsba, ahol hamar beilleszkedett a montmartre-i, majd a montparnasse-i művészkörökbe. A kiállítás különös hangsúlyt fektet e két meghatározó helyszín szellemi, művészi közegének és főbb szereplőinek bemutatására.

A kiállításra a világ több nagy múzeuma is kölcsönzött műtárgyakat, többek között a párizsi Louvre és Picasso Múzeum, a bécsi Albertina, az amszterdami Rijksmuseum, a jeruzsálemi Izrael Múzeum, de az egyesült államokbeli Philadelphia Museum of Art és a Dallas Museum of Art gyűjteményéből is érkeztek kiemelkedő művek.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Modigliani-kiállítás a szokásos nyitvatartáson túl hétfői napokon is, vagyis a hét minden napján látogatható. Csütörtökön a Múzeum+ est keretében a tárlat hosszított nyitvatartással és számos programmal 22 óráig várja a látogatókat, vasárnap 16 órától pedig Bellák Gábor művészettörténész tart előadást a kiállításhoz kapcsolódóan Modern Vénuszok – Az akt Modigliani festészetében címmel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »