Százezer idősnek ígér informatikai fejtágítást Deutsch Tamás

Százezer idősnek ígér informatikai fejtágítást  Deutsch Tamás

Elindult az idősügyi infokommunikációs program, amelynek keretében az idén százezer 65 év feletti polgár szerezheti meg a számítógép- és internethasználattal kapcsolatos alapismereteket vagy mélyítheti el tudását hatszor kétórás időkeretben – hangzott el a kormányzati forrásból finanszírozott, 1,2 milliárdos költségvetésű képzést bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos kiemelte: mindannyiunk életét gyökeresen változtatja meg a digitalizáció, a kormányzat célja pedig az, hogy ebből mindenki minél több előnyt emelhessen át a maga életébe – idézi szavait az MTI.

Deutsch szerint elmúlt években komoly, több esetben az uniós ütemterveknél is gyorsabb infrastruktúrafejlesztés zajlott Magyarországon, az internet áfá-jának 27-ről öt százalékra csökkenésével estek az előfizetési díjak, emellett számos olyan program indult, amelyekkel a felhasználói ismereteket terjesztik.

Mindezek eredményeként a 79 százalékos uniós átlag fölé emelkedett Magyarországon az internet-felhasználók aránya. A miniszterelnöki biztos szerint Magyarországnak jó esélye van az elsők között alkalmazni az ötödik generációs (5G) mobiltechnológiát.

A sajtótájékoztatón megszólalt Jeneiné Rubovszky Csilla miniszteri biztos is: mint mondta, az uniós tagállamok közül Magyarországon kezdtek kormányzati szinten foglalkozni azzal, miként részesülhetnének az idősek is minél nagyobb számban és mértékben az informatika vívmányaiból, kiemelte: napjainkban a polgárok 19 százaléka idősebb 65 évnél, de 2030-ra ez az arány 25 százalékig emelkedhet.

Eljött Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági bizottságának tagja is, aki kampánytémák felé terelte a beszélgetést: Hollik emlékeztetett rá, hogy, 2010-ben a kormányzat meghirdette az együttműködés politikáját, amelynek részeként az időseknek a nyugdíjak értékének megőrzését ígérték.

Hét év távlatából azt mondhatjuk, hogy ennél egy kicsit többet is sikerült tennünk a nyugdíjasokért – mondta a Hollik István a nyugdíjprémiumot és a két éve osztott Erzsébet-utalványokat hozva példaként.

Az idősek számára az előttünk álló választás tétje az, hogy ezeket a vívmányokat, az együttműködésünknek ezeket a konkrét formáit meg tudjuk-e őrizni és tovább tudunk-e menni ezen az úton – jelentette ki.

Hozzátette: abban is próbálnak segíteni a nyugdíjasoknak, hogy aktív, teljes életet élhessenek, példaként említve a munkavállalást lehetővé tevő nyugdíjas szövetkezeteket, akárcsak az idősek számára digitális kompetenciákat adó oktatást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »