Százezer eurós pénzbírságra ítéltek egy erdélyi polgármestert a magyar felirat miatt

Százezer eurós pénzbírságra ítéltek egy erdélyi polgármestert a magyar felirat miatt

Egészen elképesztő nagyságú, 100 ezer eurós pénzbírságra ítélték jogerősen az erdélyi Korond polgármesterét, Katona Mihályt a helyi községházára kiírt magyar „Községháza” felirat miatt. A polgármester ugyanis egy korábbi felszólítás ellenére nem távolította el azt.

A Maszol.ro beszámolója szerint a pénzbírságot még a múlt héten rótta ki a Hargita megyei törvényszék „a magyar önkormányzati vezetők bírósági meghurcolójaként ismert Dan Tanasă által indított per nyomán”. A fellebbezést a marosvásárhelyi ítélőtábla elutasította, ezzel a büntetés kötelezettsége jogerőssé vált.

Az erdélyi hírportál emlékeztet, hogy a Hargita megyei törvényszék meg 2016 februárjában hozott egy ítéletet, amelyben a magyar „Közésgháza” felirat eltávolítására kötelezte a település polgármesterét. A magyarellenes blogger, Dan Tanasă álláspontja szerint Katona Mihály ugyan először eltávolította a feliratot az épületről, később azonban visszahelyezte, majd az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) beperelte a polgármestert a korábbi döntés végrehajtásának megtagadásáért.

Az ítélet szerint Katona Mihálynak a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget, azaz 416 lejt (kb. 87,40 eurót) kell kifizetnie minden egyes napért 2016. szeptember 21-től kezdődően. Ezt még megfejelték napi 100 lej (cca. 21 euró) késedelmi díj megfizetésére is kötelezték. Ez utóbbi összeget nem is az államnak, hanem a felperesnek, vagyis az ADEC-nak kell kifizetnie a polgármesternek.

Az összeg együtt így 96 ezer eurónak felel – ha még most eltávolítja a feliratot. Katona Mihály a Maszolnak nyilatkozva elmondta, hogy a mostani eset veszélyes precedenst teremthet, ráadásul a bíróság teljesen figyelmen kívül hagyta az általa benyújtott bizonyítékokat (felvételek, fényképek, hivatalos jegyzőkönyvek).

Mivel a bíróság hivatalosan nem a magyar felirat ellen döntött, hanem azért hozott elmarasztaló ítéletet, mert a „Községháza” felirat nem a román felirat tükörfordítása volt, Katona Mihályék a problémát azzal oldották meg, hogy a román feliratot módosították, hogy az igazodjon a magyar felirathoz.

Hírdetés

Elmondható tehát, hogy az egész helyzet egy jogi káosz, ahol gyakorlatilag szándékosan összemosták a korábbi ítéletet az új feliratok ügyével, mintha szándékosan a bírság kiróvása lett volna a cél.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a facebookon közzétett bejegyzésében a következőképp kommentálta a történeteket:

„A feljelentő személyétől függetlenül a román igazságszolgáltatásnak nem szabad megengednie magának, hogy az alkotmány és a Románia által ratifikált nemzetközi egyezmények betűjével, szellemiségével teljesen szembefordulva hozzon igazságtalan döntéseket”

A fenti példa is jól tükrözi, hogy adott esetben a magyarellenes elemek hajlamosak – finoman fogalmazva – szabadon értelmezni a jogi kereteket. Épp ezért nem szabadna a Szlovákiában nemrég elfogadott himnusz-törvény következményeit és veszélyeit alábecsülni.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »