Százéves Kirk Douglas!

Százéves Kirk Douglas!

Az amerikai filmtörténet egyik nagyja, Kirk Douglas ma ünnepli századik születésnapját. A New York állambéli Amsterdam városában született színész szülei a mai Belarusz területéről, az akkor még cári Oroszországból vándoroltak az Egyesült Államokba. Maga Douglas Issur Danielovitch néven látta meg a napvilágot, zsidó szüleivel otthon a jiddist használták. Pályája az 1946-os Martha Ivers furcsa szerelme című filmmel indult, s gyakorlatilag se szeri, se száma szerepeinek.

http://mno.hu/

Hírdetés

Talán az egyik legemlékezetesebb alakítása a lázongó római legionáriusból lett gladiátor, majd rabszolgafelkelést kirobbantó Spartacus szerepe. Mégsem ezért, hanem az 1956-os A nap szerelmese (Lust for Life) című moziban nyújtott alakításáért, a legendás festő, Vincent van Gogh megformálásáért kapott egy évvel később Oscar-díjat, illetve 1996-ban ötvenéves munkásságát is így ismerték el. Fia, Michael Douglas ugyancsak elismert színész lett, ő nemrég volt 72 éves.

Az idősebbik Douglasnek egyébként megelőlegezték a századik születésnapját, még október 2-án, a gyakorlatilag szakszervezetként működő Mozgóképes és Televíziós Alap nevű szakmai karitatív szervezet 95. születésnapján őt is felköszöntötték. A jelenlévőkkel Douglas akkor úgy viccelődött: „Mindig azt szerettem volna, hogy a fiam menő orvos vagy ügyvéd legyen, de ha így ránézek ma este, elég jó kis színész lett belőle.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »