Százéves épületet mentenek meg Székelyszentléleken

Százéves épületet mentenek meg Székelyszentléleken

Két lépésben, közösségi összefogással restaurálják a székelyszentléleki régi „kántoriskola” mintegy százéves épületét: idén a külső munkálatokkal végeztek, jövőre pedig a belső térben fognak dolgozni. Könyvtárat és olvasótermet szeretnének ott berendezni a helyi általános iskolásoknak. A külső részt helyreállították, jövőre a belső munkálatokat végzik el.

Százéves épületet mentenek meg Székelyszentléleken

Képek: Erdély Bálint Előd

Régen iskolaként és a kántor – aki egyben tanító is volt – állandó lakhelyeként használták azt a százéves épületet, amelynek restaurálásába fogott a helyi önkormányzat – tudtuk meg Kovács Lehel farkaslaki polgármestertől. Mint mondta, a műemlék zónában lévő épület nagyon leromlott, de még megmenthető állapotban volt, ezért lépniük  Idén kívül, jövőre belül A polgármester kifejtette, két lépésben képzelték el a restaurálást, ebből az elsőt sikerült megvalósítani idén.

Ennek köszönhetően új villanyhálózata lett az épületnek, újravakolták és -festették a külső falakat, valamint a tornácot, a lépcsőket és a faszerkezetet is helyreállították. Ezenkívül új ajtókat és ablakokat szereltek fel, valamint a tetőszerkezetet is feljavították.

Hírdetés

A megvalósítás szépsége, hogy összefogás révén jött össze: az önkormányzat százezer lejt biztosított saját költségvetéséből a projektre, ugyanakkor több helyi mesterember volt, aki ingyen vagy éppen kedvezményes áron vállalta a munkát. Kalákát is szervezetek, amelyen a felnőttek mellett a helyi általános iskola diákjai is részt vettek.

A cél az, hogy eredeti állapotába állítsák vissza az épületet, így igyekeztek régi típusú, úgynevezett hódfarkú cserepeket gyűjteni. Akciójuk sikerrel járt, hiszen több ezer cserepet kaptak adományként helyi, illetve udvarhelyszéki emberektől, amivel már sikerült újrafedni az épületet. A község vezetője közölte, jövőre már a belső tér helyreállítására fognak koncentrálni. A cél az, hogy könyvtárat, illetve olvasótermet alakítsanak ki a helyszínen.

Megmenteni az épületeket A községvezető hivatásának érzi, hogy megmentsék a régi épületeket, hiszen így lehet megőrizni a községhez tartozó települések tájba illő arculatát. „Rá kell döbbennünk, hogy hova tovább egyre kevesebb marad meg az épített örökségünkből, így amit lehet, azt igyekszünk megmenteni” – fogalmazott Kovács Lehel. Megjegyezte, a katolikus egyházzal együttműködve hasonlóképpen mentették meg a székelypálfalvi egykori kántor-tanítói lakot is, amelynek javítási munkálatai idén fejeződtek be. Ott a pincében közösségi étkezőtermet alakítottak ki, a felsőbb szint pedig lakóháznak lesz alkalmas.

A helyiek szeretnék, ha egy fiatal kántor költözne oda, aki okíthatja a gyerekeket.

Fülöp-Székely Botond


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »