Százéves emlékek – képeslapokból nyílt kiállítás a Csallóközi Múzeumban, most online is megtekinthető

Százéves emlékek – képeslapokból nyílt kiállítás a Csallóközi Múzeumban, most online is megtekinthető

A Csallóközi Múzeumból a világhálóra költözött a Szerdahelyi szemmel című kiállítás. A kijárási korlátozás miatt ugyanis bezárt a múzeum, érdeklődés viszont van a város történelmi emlékeit is bemutató tárlat iránt.

A hónap elején nyitották meg a Karaffa Attila magángyűjteményéből származó történelmi képeslapokból összeállított kiállítást, amelynek egyes darabjait nyáron a városi sétányon is láthatta a nagyközönség. Az alpolgármester személyes emlékkel indítja a tárlatot, a múzeum kiállítócsarnokában néhai édesapja és bátyja mosolyog egy fekete-fehér fényképről, mögöttük ma már ismeretlen utcakép. „Egy idős nénitől kaptam az első képeslapom, amely a katolikus templom belsejét ábrázolja, ezután indult el a gyűjtési szenvedélyem. A helytörténet életem része lett, idősebb polgároktól kaptam képeslapokat, majd az online aukciós piacon kutattam tovább” – beszélt az évtizedek óta gyarapodó gyűjteményről az alpolgármester hozzátéve, hogy a világ minden tájáról, például Texasból, Tajvanról és Olaszországból is szerzett képeslapot. Az olasz kapcsolat az egykori hadifogoly-táborhoz köthető. A képeken kívül tárgyi emlékek, bélyegzők, dokumentációk és térképek is a gyűjtemény és a kiállítás részei.

Hírdetés

Széles körben ismert és egyedülálló darabokat is tartalmaz Karaffa Attila magángyűjteménye

A tárlaton az 1800-as évek végétől egészen múlt század második feléig követhető a város látképének alakulása a felnagyított képeslapokon. „Az volt a célom, hogy ne csak otthon porosodjanak a képek, hanem megmutathassam őket az embereknek. Nincs mit szégyellenünk, hiszen láthatjuk, milyen gazdag múltú volt a kisvárosunk csodálatos épületekkel. A szocializmus alatt megváltozott a városkép, a múltat el kellett törölni és sok klasszikus épületet lebontottak, ezzel megváltozott Dunaszerdahely látképe” – folytatta Karaffa Attila. Emiatt olyan ikonikus épületek, mint a zsinagóga, vagy a Fehér kastély már csak a képeslapokon láthatók. Az alpolgármester elmondta, szeretné kutathatóvá tenni a gyűjteményt, hiszen az a klasszikus felvételek mellett egyedülálló darabokat is tartalmaz.

A tárlat az év elejéig nyitva tart, a megvásárolható képeslapok és mesekönyvek bevételéből egy mentálisan sérülteket segítő társulást támogatnak. A Covid-19 miatti rendelkezések azonban újratervezésre késztették a szervezőket, hamarosan a világhálón, virtuális kiállítás formájában is betekintést nyerhetnek a nézők abba, hogy milyen volt a város Szerdahelyi szemmel.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »