Százak menekültek áradások miatt Romániában

Több folyó kilépett a medréből a heves esőzések nyomán Románia keleti részén, Galati megyében emberek százait kellett szerdán kimenekíteni, és több országút járhatatlanná vált.

Galati megyében a Szeret két mellékfolyójára, a Suhura és a Gerura vörös (harmadfokú) árvízvédelmi riasztást adott ki romániai hidrológiai szolgálat szerda este 21 óráig, míg a Prahova, Ialomita, Buzau, Vrancea, Vaslui, Tulcea, Constanta, Neamt, és Bákó (Bacau) megyei folyók nagy részén narancssárga (másodfokú) árvízvédelmi riasztás van érvényben.

A Tatros Hargita és Bákó megyei szakaszára is narancssárga riasztást adtak ki.

A Galati megyei prefektusi hivatal a katonaság segítségét kérte a veszélybe került lakosok evakuálásához: Pechea községből 250 embert kellett kimenekíteni, a házakat és utcákat elöntő víz már elérte az egy métert. A Vrancea megyei Bordeascáról mintegy 30 családot telepítettek ki.

A kedden kezdődött esőzések a román fővárosban és a tőle délre fekvő Giurgiu megyében is gondot okoztak: a néhány óra alatt lehullott 37 milliméternyi csapadékot sok helyütt nem tudta elnyelni a csatornarendszer, a víz pincéket, aluljárókat öntött el.

A Buzaut Brassóval összekötő DN10-es jelzésű országút Siriu közelében néhány óráig járhatatlanná vált, mert az eső által kimosott szikladarabok estek az útra. Galati környékén több elöntött országutat is lezártak, egy időre megbénult a vasúti közlekedés, a vonatok két-háromórás késéssel közlekedtek.

A román meteorológiai szolgálat az ország keleti részén további esőket valószínűsít, szerdán 18 óráig narancssárga figyelmeztetés van érvényben a moldvai megyékben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »