Századvég: ha közös jelöltet állít az ellenzék, teljes kudarcra lesz ítélve

Századvég: ha közös jelöltet állít az ellenzék, teljes kudarcra lesz ítélve

Az utóbbi hónapokban fölerősödött az a vélemény, miszerint mindegy, hogy a teljes ellenzék közös listán mérkőzik-e meg 2018-ban a Fidesszel, a lényeg az, hogy egyetlen jelölt álljon szemben a választókerületekben a kormánypárti jelölttel. Ha így lesz – szólnak a politikaközeli vélemények -, akkor az LMP, a DK, az Együtt, az MSZP, a Jobbik és a Momentum választói egy irányba szavaznak a fideszes jelölt ellenében. A Századvég jelenlegi felmérése szerint azonban korlátozott az átjárás a táborok között, és ha csak egyetlen jelölt áll szemben a fideszes jelölttel, akkor óriási szavazatvesztést könyvelhet el az ellenzék a távol maradók miatt.

A Századvég legfrissebb felmérése alapján továbbra is csak értelmiségi vágyálom a választókerületi, koordinált összeszavazás: a felmérés szerint gyakorlatilag teljes kudarcra lenne ítélve a baloldali-liberális ellenzék és a Jobbik, ha koordinált módon, közösen állítanának jelölteket a 2018-as parlamenti választáson. Ezt erősíti meg a kutatások mellett az utóbbi időközi választások eredményei is: a teljes ellenzék egy jelölt mögött sorakozott fel idén a szentendrei, a solymári és a gyulai időközi választáson, azonban ennek ellenére mindkét helyen a kormánypártok nyertek nagy fölénnyel.

A Századvég Alapítvány november végén a biztos szavazó pártválasztók körében vizsgálta, hogy összességében jobban járnak-e az ellenzéki pártok, ha egy egyéni jelöltet támogatnak, azaz hogyan reagálnának az egyes ellenzéki pártok választói a koordinált indulásra.

A jobbikosok harmada egy DK–MSZP-jelölt esetében a Fidesz jelöltjére szavazna, a fele pedig inkább nem szavazna egyéni jelöltre

Az első választási forgatókönyv azt vizsgálta, hogy hogyan döntenének a szavazófülkében az egyes ellenzéki pártok szavazói akkor, ha a teljes ellenzék egy MSZP–DK-jelöltet támogatna. Ez esetben nagyon komoly szavazatvesztéssel kellene számolnia a Jobbik támogatta baloldali jelöltnek, a párt támogatóinak háromnegyede ugyanis nem szavazna egy ilyen közös baloldali jelöltre.

Még nagyobb a lemorzsolódás, ha az egyéni jelöltet a Jobbik adja

Jóval nagyobb lemorzsolódással számolhatnak az egyes pártok, ha a második választási forgatókönyvet vizsgáljuk, mely szerint az ellenzék egy jobbikos politikust támogatna. A Jobbik kivételével minden ellenzéki párt a szavazótáborának legalább kétharmadát veszítené el egy közös jobbikos jelölt állítása esetén: az Együtt szavazóinak 86 százaléka, az MSZP szavazóinak 82 százaléka, a DK támogatóinak 71 százaléka, míg az LMP táborának 69 százaléka döntene úgy, hogy ez esetben nem venne részt a választáson, vagy inkább fideszes jelöltre szavazna, vagy bizonytalanná válna.

Hírdetés

Csaknem kétharmados a választói lemorzsolódás akkor is, ha a jelölt LMP-s

A Századvég Alapítvány egy újabb választási forgatókönyvet is modellezett, eszerint a válaszadó saját egyéni körzetében az ellenzék egy LMP-s politikus javára lépne vissza. Ez esetben is a Jobbik járna a legrosszabbul a szavazói bázisuk 61 százalékos lemorzsolódásával. Az MSZP-sek fele, a DK-s szavazók 40 százaléka, míg az Együtt bázisának negyede nem szavazna a közös LMP-jelöltre.

A Századvég októberi felmérése szinte teljes mértékben ugyanerre a következtetésre jutott

A koordinált jelöltállítás jelentős lemorzsolódást eredményez az ellenzéki táborokban – írta októberi felmérésében az intézet. Ennek elsődleges okai azok az ideológiai különbségek, törésvonalak, amelyek az egyes politikai erők között húzódnak. Az akkori kutatás itt érhető el.

A Századvég mellett a Republikon Intézet kutatássorozata is megerősíti, hogy csak az egyes pártok táborainak harmada, maximum fele hajlandó átszavazni egy másik jelöltre. A Republikon a miskolci egyest, a gyöngyösi, a budapesti belvárosi, a szigetvári és a nagykanizsai körzetet mérte fel. Az öt kutatás egyöntetű megállapítása, hogy a különböző politikai pártok táborának harmada, fele hajlandó más pártok jelöltjeire átszavazni. A kutatási adatok itt olvashatók.

forrás: Századvég / hirado.hu

The post Századvég: ha közös jelöltet állít az ellenzék, teljes kudarcra lesz ítélve appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »