Századvég-akta: a többség nem akart stadionépítést

Századvég-akta: a többség nem akart stadionépítést

A Vs.hu által megismert Századvég-iratok harmadik fejezetéből kiderül, hogy az emberek többsége nem támogatta a stadionépítéseket, és elutasítja a röviditalok árusításának a korlátozását, valamint az is, hogy Orbánék figyelték Gyurcsány Ferenc pártjának népszerűségét is.

A portál a Századvég-akták kedden közölt, harmadik részében feltárja, hogy az érdemi kutatásokban milyen kormányzati ötleteket szondázott a cég, illetve milyen válaszok érkeztek a választóktól, amikor egy-egy emblematikus ügyről, például a stadionépítésekről kellett véleményt mondani. Az intézet egyrészt a már korábban életbe lépett kormányzati intézkedések népszerűségét vizsgálta, másrészt előfordult, hogy arról puhatolózott, egy-egy tervezett lépést miképp fogadnának a magyar emberek.

Már 2012-ben rákérdeztek a nemrég előkerült nyugdíjelképzelésre, hogy a nyugdíj megállapításánál számoljanak a vállalt gyerekek számával is, illetve arra is, támogatják-e az emberek, hogy a pályakezdő fiatalok csökkentett összegű minimálbért kapjanak. Az emberek többsége mindkét felvetést elutasította.

Mi hozza a népszerűséget?

A kérdések egyike a 2012-es kutatásban látott napvilágot, miszerint hogyan fogadnák a magyarok a nemzeti dohányboltok mintájára kialakított nemzeti italboltokat. A válaszadók hatvan százaléka elutasítaná a röviditalok árusításának a korlátozását. A Vs.hu hozzáteszi, nem tudni, volt-e köze az eredménynek ahhoz, hogy a röviditalok árusításának monopolizálása elmaradt. A trafiktörvényről pedig több mint 70 százalék gondolta azt, hogy nem fogja csökkenteni a fiatalok körében a dohányzást.

Készült felmérés a stadionépítések társadalmi megítéléséről is, ennek eredménye egyértelmű csalódás lehetett a stadionfejlesztéseket favorizáló kormánynak, ugyanis a 2013. szeptemberi kutatásban részt vevők 56 százaléka nem vagy egyáltalán nem értett egyet az építkezésekkel. A válaszokból kiderül, hogy 38 százalék azért ellenezte az építkezéseket, mert szerinte a pénzt más, fontosabb beruházásokra kellene fordítani, 12 százalék pedig a magyar futball színvonalát tartotta annyira gyengének, hogy nem érdemes költeni a stadionokra.

Gyurcsányra figyelni kell

A közvélemény-kutatások egyik érdekességével kapcsolatban a Vs.hu megjegyzi, hogy a válaszadók pártpreferenciájának felmérésénél a kezdetektől a választási lehetőségek közt szerepeltették Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök frissen alakult pártját, a Demokratikus Koalíciót. Valószínű, így akartak információt szerezni a párt támogatottságáról, a Gyurcsány-szimpatizánsok táboráról, ám a szervezet támogatottsága 2012 elején még a két százalékot sem érte el.

A közvélemény-kutatások sokkoló arca pedig az, hogy a megkérdezettekről szinte minden személyes információ a Századvég és borítékolhatóan a kormány birtokába került: a szerződés három éve alatt készült, több mint száz felmérésben minden egyes kérdés után a válaszadó korát, nemét, foglalkozását, jövedelmi helyzetét és politikai irányultságát is rögzítették a kutatásokban – írta a Vs.hu.

Előzmények

Miután a Miniszterelnökségtől három év pereskedés után megkapta a Vs.hu az Orbán-kormány munkáját segítő Századvég intézet több tízezer oldalnyi kutatását és elemzését, kiderült, hogy a kutatásban nonszensz, értelmezhetetlen, felesleges, ráadásul számítógéppel egy pillanat alatt előállítható oldalak tízezrei vannak. Mindezért 4,1 milliárdot kapott a Századvég.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »