Száz napig nem házasodhatnak újra a japán nők

Száz napot kell várnia a nőnek válás után az újraházasodásig Japánban egy törvénymódosítás szerint, amelyet kedden hagyott jóvá a kormány, ám egy ENSZ-bizottság elítélte azt.

A törvénytervezet a jelenlegi hat hónaposról csökkentette száz napra a várakozási időszakot, és felmentette alóla azokat a nőket, akik orvosi igazolást hoznak arról, hogy nem voltak terhesek a válás idején.

A módosítást azután kezdeményezték, hogy decemberben a legfelső bíróság az alkotmánnyal ellentétesnek ítélte a nők hat hónapos újraházasodási tilalmát.

Az igazságügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta: reméli, hogy a polgári törvénykönyv módosítását a parlament is elfogadja.

Az érvényben lévő több mint százéves törvényt azért hozták, hogy a válás időszakában fogant gyerek származása ne lehessen bizonytalan.

A 67 évnél idősebb nőket már mentesítette a minisztérium a várakozási idő alól, és a tervezet szerint nekik orvosi igazolást sem kell bemutatniuk arról, hogy nem terhesek.

Az ENSZ nők elleni diszkriminációval foglalkozó bizottságának (CEDAW) hétfőn közzétett jelentése szerint azonban hat hónap száz napra rövidítése nem elegendő, ettől még diszkriminatív marad a törvény, amely szerint a nőnek továbbra is várnia kell a válás után az új házasságig, a férfinak nem.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »