Száz éve vértanúságot szenvedett papjuk boldoggá avatásáért zarándokoltak Rómába a szentendrei hívek

Száz éve vértanúságot szenvedett papjuk boldoggá avatásáért zarándokoltak Rómába a szentendrei hívek

Kucsera Ferenc káplán mártírhalálának 100. évfordulója alkalmából 25 fős szentendrei zarándokcsoport vett részt szeptember 11-én délelőtt az általános kihallgatáson, majd a küldöttség vezetői találkoztak Ferenc pápával és ajándékot adtak át neki. Sólyomné Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának nyilatkozott.

Zarándokútjukkal szeretnének hozzájárulni a mártír káplán tanúságtételének megismertetéséhez és boldoggáavatási eljárásának megindításához, mondta el Sólyomné Gyürk Dorottya. Kucsera atyát száz évvel ezelőtt, 1919. június 25-én, a Tanácsköztársaság alatt ölték meg a kommunista vörösőrség terrorlegényei, mert nem volt hajlandó kiadni a templom harangját félreverő nyolcgyermekes családapa nevét.

Az alpolgármester elmondta, nemcsak városvezetőként jöttek Rómába, hanem elsősorban zarándokként. Első programjuk ennek jegyében szentmise volt a vatikáni magyar kápolnában, ahol azért imádkoztak, hogy elinduljon Kucsera Ferenc boldoggáavatási eljárása. Második programként a szerdai általános kihallgatáson találkoztak Ferenc pápával, akinek ajándékot adtak át.

Az elkötelezett városvezetés immár öt éve vállalja – a helyi plébános, Blanckenstein György támogatásával –, hogy a vértanú pap boldoggá avatásának ügyét, életpéldája megismertetését és tiszteletének szorgalmazását képviseli és támogatja. Kucsera Ferenc példája ma is aktuális, hiszen Szentendre polgáraiért és katolikus hívőközösségéért áldozta az életét. Vértanúsága előtt is kiállt a keresztény és emberi értékek mellett egy olyan időszakban, amikor ezért büntetés járt. Újságot szerkesztett és jelentős közéleti szerepet is betöltött. Nemcsak a híveket szólította meg, hanem a város teljes lakosságát. Szerethető, nagyon nyitott személyiség volt, aki meg tudta szólítani a fiatalokat is – tette hozzá Sólyomné Gyürk Dorottya.

Hírdetés

A zarándoklathoz és a rendszerváltás harmincadik évfordulójához kapcsolódóan a Római Magyar Akadémián kiállítás nyílt Tűrt és tiltott művészet Szentendrén a Kádár-korszakban címmel. Az alpolgármester szerint abban az időszakban országos viszonylatban nagyon szabad hangulat uralkodott a város művészei körében, s e friss és szabad levegő miatt nagyon sokan figyeltek fel Szentendrére. 

A szabadság levegője a különböző korszakokban mindig jelen volt a városban: a Tanácsköztársaság idején éppen Kucsera Ferenc révén, az elnyomó kádári korszakban pedig a szabadon alkotó művészek képviselték – folytatta Sólyomné Gyürk Dorottya, s elmondta, hogy a mártír papra való emlékezés egyik legfontosabb formája Szentendrén az úgynevezett „Kucsera Ferenc-számháború”, amely a város utcáin, szűk sikátoraiban eleveníti fel a vértanú példáját.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »