Száz év tükrében az első világháború lezárása 1919-2019

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság döntése értelmében az Aspektus ismét meghirdeti első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm vetélkedőjét.

A pályázat illeszkedik a 2014-ben, 2016-ban és 2017-ben már meghirdetett összes többi eddigi Aspektus-pályázathoz, legalábbis, ami a feltételeket illeti! Annyiban más, hogy a figyelmet az idén a világháború lezárására kívánják irányítani, konkrétan a világháborút lezáró békeszerződésekre és azok ellentmondásaira. De ugyanúgy lehet az idén is például családi történeteket feldolgozni 2-4 perc közötti terjedelemben, mint korábban.

Az Aspektus figyelemfelhívó rendezvényét, amelyen tanárokra ugyanúgy számítanak, mint diákokra, ez alkalommal a Nemzetek Házában, Budapesten a Bajza utcában tartják. Szándékosan szeptember 10-én, mivel ezen a napon lesz kereken száz esztendeje, hogy aláíratták Ausztriával a saint-germaini békét, amely rendkívül hasonlított a már említett trianonihoz, s amely csak egy évvel később készült el. Ugyancsak tanulságos a Bulgáriára neuillyi békében kényszerített diktátum létrejötte.

Hírdetés

A klipeket 2019. november 11-ig, a 101 éve aláírt compiegne-i fegyverszüneti szerződés napjáig kérik elküldeni az [email protected] címre, lehetőleg fájl-küldő szolgáltatás igénybevételével!

A klipvetélkedőről szóló összefoglaló tájékoztatót pedig legkésőbb 2019. november 27-én adják közre. Ez is kerek évforduló, hiszen 1919. november 27-én lesz száz éve, hogy a győztes nagyhatalmak a szintén Párizs melletti Neuillyben Bulgáriára kényszerítették az akaratukat, melynek során a bő fél év múlva Magyarországra erőszakolt trianonihoz hasonló békeparancs született.

Rubovszky Éva (Nemzetek Háza) – Gecse Géza (Aspektus)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »