„Szavazni fogok, de csipeszt kell tennem az orromra”

„Szavazni fogok, de csipeszt kell tennem az orromra”

Bár az amerikai elnökválasztásig még hónapok vannak hátra, már több szervezet is bejelentette, hogy egyik jelöltet sem támogatják, és arra szólították fel tagságukat, hogy részt se vegyenek a voksoláson. Az állampolgárok viszont azt mondják: ha nem is tökéletesek a jelöltek, el kell menni voksolni.

„Az a »nem szavazok, amíg a fekete életek nem számítanak«, ugye? nagyon sok ember kiakadt azon, hogy nem szavazok. Azt mondják: nem szavazol? Arra sarkallsz embereket, akik amúgy sem szavaznak, hogy maradjanak otthon a választások napján. Nem, én azt mondom: én otthon maradok vagy elmegyek és azt írom a szavazólapra, hogy „nem szavazok”, amíg nem teljesítik a kívánságainkat” – mondta Hawk Newsome, a Black Lives Matter New York-i szervezetének elnöke.

Hasonlóképpen vélekednek a demokrata konvenció Bernie Sanders-párti tagjai is, akik nem akarják támogatni Hillary Clintont. Ugyanez a helyzet a republikánusoknál is. A Bush család és a korábbi elnökjelölt Mitt Romney sem vett részt a nemzeti konvención, mert nem voltak elégedettek Donald Trumppal. Szakértők szerint azonban az elégedetlenségek ellenére is elfognak menni az emberek szavazni.

„Ezek az emberek mind azt mondják, hogy oh, nem szeretem a jelölteket, talán nem is szavazok. Szavazni fognak, mert a nap végén a legtöbbjük azt mondja, hogy: ezek a jelöltek különböznek. És teszi ezt a választást különbözővé a választási adatok szempontjából” – vélte Jonathan Nagler politológus, a New York Universitytől.

A New York-i Times Square-en az emberek véleménye egyértelmű. „Szavazni fogok, de csipeszt kell tennem az orromra, amikor szavazok, bárhova is” – jelentette ki Randy Highley floridai szavazó.

„Úgy érzem, ha még mindig amerikaiak vagyunk, akkor hallatnunk kell a hangunkat. A két méregből az egyik egy kicsit jobb. Ezért is hiszem azt, hogy el kell menni szavazni, függetlenül attól, hogy egyik jelölt felé sem húzok” – mondta Makella Moore alabamai szavazó.

A 2012-es választási kampányban a választásra jogosultak 57 és fél százaléka képviseltette magát. 2008-ban ez a szám 62.3 százalék volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »