Szavazhatnak az életfogytiglanira ítélt sorozatgyilkosok és a maffiavezérek is

A 2016-os parlamenti választással ellentétben idén a különösen súlyos bűncselekmény elkövetése miatt elítélt fogvatartottak is szavazhatnak. Még a sorozatgyilkosok és a maffiózók is.

– közölte Monika Kacvinská, az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Testület szóvivője. Február második felében 1671 személy volt börtönben különösen súlyos bűncselekmény elkövetése miatt.

A törvény eredetileg három okot fogalmazott meg, ami miatt eltilthatják az elítéltet a szavazástól. Az Alkotmánybíróság 2017. március 22-én módosította a törvényt, és egy okot határozott meg a szavazati jog gyakorlásának megvonására, ez pedig a személyi szabadság törvényi korlátozása a közegészség védelme céljából. Ezt később a törvénytárban tette közzé az Alkotmánybíróság, hozzátéve, hogy minden más ok ellentétes az alkotmánnyal.

A különösen súlyos bűncselekmény elkövetése miatt elítélt személyek közül 56-ot életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a bíróság. Ez azt jelenti, hogy Tibor Polgári, az 1991-es leopoldovi lázadás egyik főszereplője, a nyolc nő és egy fiú meggyilkolása miatt elítélt Ondrej Rigo, vagy az öt ember meggyilkolása miatt elítélt Jozef Slovák is leadhatja szavazatát az illavai (Ilava), valamint a leopoldovi börtönben.

Hírdetés

Az alvilági vezérek, pédául Mikuláš Černák, Alojz Kromka, Robert Lališ Kýbel, Ivan Cupper vagy Branislav Adamčo is élhet választójogával.

A 2016. március 5-i parlamenti választás napján 1349 személy volt börtönben különösen súlyos bűncselekmény elkövetése miatt. Azon a választáson ezek a fogvatartottak nem szavazhattak.

Idén több mint 10 300 fogvatartott adhatja le a voksát.

– mondta Kacvinská. Február első felében huszonkilenc 18 év alatti és 147 külföldi volt vizsgálati fogságban, és huszonöt 18 év alatti és 121 külföldi elítélt börtönben. Ők nem szavazhatnak szombaton.

A 2016-os parlamenti választáson mindössze 4,73%-os volt a részvétel a büntetés-végrehajtási intézményekben. Akkor 1373 vádlott és 7149 elítélt, vagyis összesen 8522 személy szavazhatott.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »