Szavazásra buzdította az erdélyi magyarokat Kövér László

Szavazásra buzdította az erdélyi magyarokat Kövér László

A parlamenti választásokon való részvételre mozgósította az erdélyi magyarokat Székelyföldön Kövér László. A házelnök, aki négy éve még az RMDSZ ellenében induló Magyar Polgári Párt jelöltjeit támogatta, most az erdélyi magyar pártok összefogását méltatta. A fideszes politikus négy napos körutat tesz Erdélyben.

Négy éve még csak a külön induló Magyar Polgári Párt jelöltjei mellett kampányolt Székelyföldön Kövér László – ezúttal azonban az erdélyi magyar pártok összefogtak a parlamenti választásokra.

„Azt szeretnénk elősegíteni, hogy a magyar összefogás mögé az emberek is, a választók, az erdélyi magyarok is kiálljanak, méltányolják azt a törekvést, ami az RMDSZ illetve másik oldalon az RMDSZ ellenzéke az MPP részéről megfogalmazódott és tettekben is megnyilvánult, hogy félretéve az ellentéteket, félretéve a még az adott esetben is megnyilvánuló véleménykülönbségeket. Abban a helyzeten, amiben ma az erdélyi magyarság van egyetlen lehetőséget látunk magunk előtt azt, hogy együttműködjenek és a bukaresti törvényhozásban erősítsék a magyar érdekképviseletet mert enélkül azok a problémák amelyekkel az erdélyi magyarság szembesül és ciklusok óta görget maga előtt, azok a problémák nem oldhatók meg” – fogalmazott Kövér László.

Hosszú évek után az RMDSZ politikusaiban partnereke talált a Magyar Polgári Párt – fogalmazott Bíró Zsolt pártelnök. „Abban a pillanatban amikor a romániai magyar közösség aránya mintegy hat százalék körül mozog és át kell lépni a mintegy öt százalékos választási küszöböt, akkor ezt csak együttes erővel tudjuk megtenni. Nem szerencsés az hogyha különböző politikai alkulatok egymást kioltják a versenyben” – mondta.

Az erdélyi magyar pártok abban bíznak, hogy az összefogásuk ösztönzi majd a magyar választókat a részvételre, az otthon maradók szerintük a román pártokat erősítik, éppen azokat, akikkel az erdélyi magyarságnak nap mint nap meg kell küzdenie. „A száz éves évfordulót ünneplő Romániában egy olyan parlamenti csoport kell, ami a magyar közösséget erősen képviseli és a parlamenti választások pont a szoros összefogásnak a helye. Ezért vagyunk együtt az MPP-s kollégákkal és azt gondolom, hogy ez helyén van, rendjén van, erős képviseletet kell a biztosítani magunknak parlamentben és a magyar közösségnek, mert a magunk sorsa az minden egyes erdélyi magyarnak a sorsa” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője.

A december 11-i parlamenti választásokon a külföldön élő román állampolgárok levélben is szavazhatnak. Regisztráció után saját maguk nyomtathatják ki az internetről letöltött szavazólapjukat, amelyet kettős borítékban küldhetnek el a román választási irodához.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »