Szavakban is ott izzó muzsika – Dragomán György írásai alapján készült előadás ősbemutatója Szatmáron

Szavakban is ott izzó muzsika – Dragomán György írásai alapján készült előadás ősbemutatója Szatmáron

A Vasvonó – Monodráma két szereplőre és egy hegedűre című előadást mutatja be szerdán Szatmárnémetiben Frumen Gergő, a Harag György Társulat színművésze és Székely Alpár, a filharmónia szimfonikus zenekarának tagja. Az előadás Dragomán György novellái alapján készült.
Két ember a színpadon és egy történet: színész és zenész, szöveg és zene váltják, kísérik, befejezik egymás elkezdett mondatát a szatmárnémeti Harag György Társaulat legújabb, szerdán 20 órakor bemutatandó előadásában, amely Dragomán György írásai alapján készült.

A Vasvonó című produkció premierjét különleges helyszínen, a Dinu Lipatti Filharmónia előadótermében tartják, alkotói és főszereplői Frumen Gergő színművész és Székely Alpár, a filharmónia szimfonikus zenekarának tagja.

Hírdetés

Az előadás bevételének egy részét – a szerző kérésére – az alkotók az esélyegyenlőségért munkálkodó Igazgyöngy Alapítvány számára ajánlják fel.

Az előadás alapjául a marosvásárhelyi származású, Magyarországon élő író novellapárja (Vasvonó, Menedék) szolgál. Mint az alkotók közleményében olvasható, a novelláknak már önmagában is olyan lüktetése van, mintha hangszerre írta volna a szerző. A színművész és a hegedűművész arra tesznek kísérletet, hogy a szöveg és a zene fúzióján át meséljék el a hegedűművésznek szánt fiú történetét.

„Dragomán György méltán az egyik legolvasottabb erdélyi származású kortárs író és drámaíró. Nem véletlen, hogy darabjainak bemutatását nemzetközi színpadokon is mindig nagy siker övezte. Vasvonó című novellája drámaiságával, humorával, és zeneiségével különleges erővel hatott rám.

– közölte az előadás szerkesztő-rendezője, Frumen Gergő, a Harag György Társulat színésze.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »