Szaúdi állítás szerint csak véletlenül bombáztak börtönt Jemenben

A jemeni húszi lázadók ellen hadjáratot folytató, Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció tagadja, hogy szándékosan hajtott végre légitámadást egy börtön ellen Szaada kormányzóságban, indoklása szerint az nem szerepelt a tiltott célpontok ENSZ által jegyzett listáján. A légicsapásnak szombatra már legkevesebb 82 halálos áldozata volt a lázadók és egy segélyszervezet közlése szerint.

A szaúdi vezetésű szövetség arról számolt be, hogy légitámadásokat hajtott végre "húszi katonai létesítmények" ellen Hodeidában és a fővárosban, Szanaában, valamint rakétaindító állások ellen Bajdá kormányzóságban is. Megtorlásul hajtották végre ezeket azért, mert a húszik dróntámadásában hétfőn meghalt három ember Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában.

A börtönt péntek hajnalban érte légicsapás. Ennek a 82 halálos áldozaton túl csaknem 140 sebesültje is van az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet közlése szerint.

Hírdetés

António Guterres ENSZ-főtitkár és a világszervezet ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága este elítélte a Szaada és Hodeida kormányzóságokban végrehajtott légitámadásokat, és vizsgálatot követelt az ügyben.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, síita húszik és a rijádi emigrációban élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 óta támogat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »