Szaúd-Arábia agressziózás miatt kiutasította Libanon nagykövetét, az importot is leállították

Szaúd-Arábia pénteken kiutasította Libanon nagykövetét, mert a bejrúti kormány egyik minisztere "szaúdi agressziónak" nevezte a jemeni háborút.

A nagykövetnek 48 óra alatt kell elhagynia az országot. Rijád egyben leállította a Libanonból érkező valamennyi importját is.

Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfő pénteken ismételten kijelentette, hogy kormánya eltökélt a Szaúd-Arábiával fenntartott jó viszony folytatása mellett.

A szaúdi állami média jelentése szerint hazarendelték Szaúd-Arábia bejrúti nagykövetét is. A jelentés szerint az intézkedés nem lesz hatással a kőolajban gazdag vahhábita királyságban élő és dolgozó több tízezer libanoni állampolgárra és a családtagjaikra.

A döntést néhány nappal azután hozták, hogy a közösségi médiát bejárta egy videófelvétel, amelyen George Kordahi libanoni tájékoztatási miniszter Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek által elkövetett agresszióként emlegette a jemeni polgárháborút. A miniszter hozzátette, hogy a jemeni háború "abszurd", és mivel ellenzi az arabok közötti háborúkat, a jemeni konfliktusnak véget kell vetni.

Miniszteri kinevezése előtt Kordahi korábban több televíziós műsor, köztük showműsor házigazdája volt, s az arab világ egyik leghíresebb televíziós személyiségeként szerzett népszerűséget. Maronita keresztény, akit a Hezbollah síita mozgalom szövetségesének számító, Marada Mozgalom nevű keresztény párthoz közelállóként tartanak számon.

Hírdetés

Kordahi a héten tartott sajtótájékoztatóján elutasította, hogy bocsánatot kérjen az interjúért, amelyet állítása szerint augusztus 5-én rögzítettek. Hozzátette, hogy amióta miniszter lett, tartja magát a kormány politikájához, amely szerint nem fejti ki a magánvéleményét. "Nem hagyhatjuk a jövőben sem, hogy zsarolják Libanont bárkivel, legyen az ország, nagykövet vagy magánember" – hangoztatta, hozzátéve, hogy nem tervezi lemondását a kijelentései miatt.

Szaúd-Arábia Libanon egyik fő támogatója, de a királyság Irán vetélytársa a térségben, Teherán pedig a befolyásos Hezbollah mozgalmat támogatja.

A libanoni kormányfő, miután pénteken ismételten kijelentette, hogy kormánya eltökélt a Szaúd-Arábiával fenntartott jó viszony mellett, felszólította Libanon arab partnereit, álljanak mellé a tájékoztatási miniszter kijelentései okozta diplomáciai válságban.

Közleményében Mikáti kijelentette: sajnálja Szaúd-Arábiának a nagykövet kiutasítására és az import leállítására vonatkozó döntését, de továbbra is a kapcsolatok rendezésén munkálkodik majd.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció támogat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »