SZÁT-döntés: háborgás Maros megyében, örülnek Szebenben

SZÁT-döntés: háborgás Maros megyében, örülnek Szebenben

A Maros megyei szenátorjelölt-lista második helyéről „kigolyózott” Jakab Istvánt még senki nem értesítette a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) hétvégi döntéséről és annak indoklásáról. A vállalhatatlannak minősített szakpolitikus helyét, mint arról beszámoltunk, Császár Károlynak ajánlották fel, akit a biztos befutó képviselőházi lista harmadik helyéről mozdítottak ki Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökének kedvéért.

rmdszill1_b

Császár Károly egy biztos befutó képviselői helyet hagy ott egy, a szövetség felső vezetése által szintén befutónak minősített szenátori helyért. Csakhogy ez a második pozíció a Novák Zoltán által vezetett listán, az RMDSZ Maros megyei szervezete pedig 2012-ben mindössze egyetlen szenátort küldhetett a felsőházba. A SZÁT számításai szerint ha a szövetség december 11-én is úgy szerepel a parlamenti választásokon, mint a helyhatóságin, a Maros megyei magyarságot két szenátori hely illeti meg.

Császár Károly lapunknak elmondta, elfogadja a második helyet a szenátori listán. Gyulakuta jegyzője, aki tisztségéből eredően eddig nyilvánosan nem politizált, úgy véli, a csere nem valaki ellen irányul, hanem az RMDSZ érdekeit szolgálja. „Két okból is hajlandó vagyok vállalni: egyrészt azokat a célokat, amelyeket magam elé tűztem, a szenátusban is pont olyan jól teljesíteni tudom, mint a képviselőházban. Másrészt úgy érzem, ha visszaléptem volna, nagy csalódást okoztam volna azoknak, akik eddig bíztak bennem” – érvelt Császár. Amennyiben a jogász végzettségű fiatalember nemet mondott volna Kelemen Hunor szövetségi elnök ajánlatára, Kozma Mónikát léptették volna Jakab helyébe, Császár viszont egy hellyel lennebb csúszott volna a képviselőházi listán, ahol a harmadik helyet a szövetség Biró Zsolt MPP-elnöknek engedte át.

Kénytelenek tudomásul venni

Brassai Zsombor, a Maros megyei szervezet elnöke hétfő délelőtt még nem tudta, ki lesz Jakab István helyett a második szenátorjelölt. Hangsúlyozni kívánta, hogy a SZÁT döntése értelmében Jakab nemcsak a második helyet nem foglalhatja el, a listán sem lehet jelen. Kérdésünkre, hogy ezt a fentről diktált hármas cserét, illetve Jakab István kiiktatását miként tudja felvállalni a megyei szervezet, az elnök annyit mondott: „a SZÁT döntései ugyebár megkérdőjelezhetetlenek és megfellebbezhetetlenek”.

A vidéki vezetők első reakcióiról kérdezett Brassai elmondta, hogy a hétvégi fordulat semmiként nem aratott osztatlan sikert. Lapunk több olyan, nevét nem vállaló községi RMDSZ-elnökkel és polgármesterrel is beszélt, akik borítékolni mernék, hogy az utóbbi hetek, de főként a hétvégi történések után még inkább csökkenni fog a magyarság szavazókedve. „Az emberek értetlenül állnak a történtek előtt. Mi viszont kénytelenek vagyunk tudomásul venni és továbbmenni” – sommázott Brassai Zsombor.

Jakab István a sajtóból értesült az állítólagos vállalhatatlanságáról. Mint lapunknak elmondta, sem a pénteki SZÁT-ülés előtt, sem azután nem hívta fel senki a döntéshozók közül. „Nem ismerem a pontos döntést, ezért egyelőre nem is nyilatkozom” – válaszolta röviden lapunknak. „A Transindexen megjelent hírt, miszerint azért vettek le a szenátori lista második helyéről, mert nem bíznak abban, hogy szakpolitikusként felvállalom a politikai döntéseket, egyszerűen baromságnak tartom. Az is vicc, hogy mandátumom alatt bármikor visszatérhetek Brüsszelbe, ahol egy befagyasztott állás vár rám” – tette hozzá. Amint a Krónika megírta, az ügy kapcsán megszólaló Eckstein-Kovács Péter volt szenátor és kisebbségügyi miniszter tette fel a kérdést, „hogy mivel garantáltabb Biró Zsolt vagy Vass Levente frakcióhűsége, mint a Jakabé, vagy hátrányt jelent, ha valaki jó szakember, és nem megélhetési politikus?”.

Szebeni öröm

Balázs Béla Attila, az RMDSZ Szeben megyei szervezetének elnöke elégedett a SZÁT pénteki döntésével, melynek értelmében a Hargita megyei képviselőjelölt-lista 4., befutónak számító helyére került a szórványmagyarság képviselője, Benedek Zakariás építkezési vállalkozó, a szövetség nagyszebeni szervezetének elnöke. Balázs Béla Attila a Krónikának elmondta, az RMDSZ vezetői „természetesen konzultáltak” a megyei szervezettel a döntés meghozatala előtt, és örülnek, hogy Benedek képviselni tudja majd a szórványt a törvényhozásban.

A megyei elnök szerint semmi akadálya nincs annak, hogy Benedek Zakariás Medgyesen nyisson képviselői irodát, ha mandátumhoz jut, hiszen, mint mondta, a Szeben megyei magyarság többsége a megye északi részén él, emiatt döntöttek korábban úgy, hogy a szövetség megyei szervezetének az irodáját is Medgyesen és nem a megyeszékhelyen nyitják meg.

Új nevek a befutók között

A magyar emberek óhajának eleget téve az RMDSZ megújítja parlamenti frakcióit, így a listákon szereplő személyek fele első alkalommal pályázik a törvényhozásba – hívta fel a figyelmet hétfőn Kovács Péter ügyvezető elnök. Az RMDSZ hírlevele szerint jó eredmény esetén a következő személyek szerezhetnek mandátumot: Arad megyéből Faragó Péter, Biharból Szabó Ödön és Biró Rozália juthat be a képviselőházba, míg Cseke Attila szenátor lehet. Brassó megyét Ambrus Izabella képviselheti az alsóházban, Hargita megyét pedig Kelemen Hunor, Korodi Attila, Bende Sándor és Benedek Zakariás. Verestóy Attila és Tánczos Barna újabb szenátori mandátumot szerezne.

Kolozs megyéből Csoma Botond és Hegedüs Csilla lehet képviselő, míg László Attila szenátor maradna. A Kovászna megyei képviselőjelöltek listáján Benkő Erika, Márton Árpád és az MPPS-s Kulcsár Terza József szerepel, Fejér László Ödön és Miklós Zoltán a felsőházba pályázik. Maros megyéből Vass Levente, Csép Andrea és az MPP-s Biró Zsolt menne az alsóházba, Novák Zoltán a szenátorjelölt. Máramarosból Apjok Norbert, Szatmár megyéből Magyar Loránd és Erdei-Dolóczki István lenne képviselő, Turos Loránd szenátor, míg Szilágyból Végh Sándor szenátori, Seres Dénes pedig képviselői mandátumra pályázik, akárcsak a Temes megyei Molnár Zsolt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »