Szarvastetemek Arad megyében

Közel harminc őz- és szarvastetemet találtak az Arad megyei Pécska és Kispereg határában – írta szerdán az Aradi Hírek portál.

Az állatok minden bizonnyal mérgezésnek estek áldozatul. A tetemekből vett mintákat a temesvári regionális állategészségügyi igazgatóság laboratóriumába küldték vizsgálatra.

Hírdetés

Legutóbb 2012 januárjában volt őzpusztulás Arad megyében, akkor Kisiratos, Kisjenő és Kürtös környékén több mint 200 tetemet találtak. Az akkori vétkeseknek bírságot kellett fizetniük a kártevők ellen kiszórt méreg felelőtlen használatáért.

A portál kitért arra, hogy a térségben régóta feszült a viszony a vadkárok miatt a gazdák és a vadásztársaságok között: a földművelők szerint a túlszaporodott vadállomány megdézsmálja és letapossa a vetést. A termelők állítják, hogy a vadászok nem látják el a vadgazdálkodási feladataikat, nem etetik természetes élőhelyeiken az állatokat, emellett túl kis számban állapítanak meg kilövési kvótákat. Ezzel szemben a vadászok kitartanak amellett, hogy nincs túlszaporodás.
   
Egy szakértő szerint Arad megyében 700 ezer hektárnyi területen 10 ezernél több őz él.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »