Szárnyal a balatoni turizmus

Szárnyal a balatoni turizmus

Egyre népszerűbb a Balaton: a tavalyi, sikeres év után tovább emelkedett a turisták száma, ráadásul egyre több külföldi fedezi fel a magyar tengert.

A késői nyarat is kihasználják a turisták a Balatonon. Idén nem volt olyan hőség, mint tavaly, ami vízparti büfék forgalmán látszott meg igazán.

„Amikor jó idő volt, akkor sokan voltak, amikor rossz idő volt, akkor kevesen. Az időjárás változékonysága miatt azért sok vendég elmaradt, mert amikor rossz idő volt, akkor hazamentek, és egy-két nap kellett ahhoz azért, hogy visszajöjjenek, meg a víz is fölmelegedjen. De igazán nagyon meleg a Balaton ebben az évben nem volt” – mondta Belényesi László, egy siófoki büfétulajdonos.

A víztől távolabb fekvő éttermekben, vendéglőkben több volt a vendég, mint egy éve. Pincérből, pultosból viszont hiány van, az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyekre különösen nehéz dolgozót találni.

„Nagyon szépen volt vendégforgalmunk, de sajnos nagyon nehézkesen tudtuk teljesíteni a kiszolgálást, nehéz volt, és a mostani időszakban is még mindig ott tartunk, hogy nem tudjuk, hogy hogy tudjuk folytatni a dolgot, mert nincs szakember, nincs, aki részt venne a munkában, szeretne dolgozni nálunk vagy máshol” – mondta Gellény József, az siófoki Öreghalász Étterem tulajdonosa.

A nem túl forró nyár kedvezett a balatoni hajózási társaságnak, rossz időben sokan választották a hajókirándulást a strand helyett.

„10 százalékos emelkedésről beszélhetünk a személyhajózás vonatkozásában, ez magában foglalja a menetrendi hajójáratokat, a különböző séta- és programhajókat. Hasonlóan pozitív eredményekről számolhatunk be egyébként a kompközlekedés vonatkozásában, egy picivel még magasabb volt a növekedés aránya, nagyságrendileg 12 százalékot jelentett, gyakorlatilag már közel állunk az egymillió utashoz” – nyilatkozta Dónucz László, a Balatoni Hajózási Zrt. értékesítési és forgalmi igazgatója.

A szálláshelyeknek sincs okuk a panaszra. Az év első felében 10 százalékkal több vendég érkezett a balatoni szállodákba, mint tavaly – mondta a Balatoni Turizmus Szövetség vezetője, aki szerint tenni kell azért, hogy a turisták hosszabb ideig maradjanak.

„Relatív alacsony a tartózkodás hossza, ugye ez nem éri el a három éjszakát. A Balaton tekintetében ez 2,7-2,9 éjszakát jelent egyébként egy vendégre leosztva, ez azt jelenti, hogy rövid időre érkeznek a vendégek, adott esetben ugye belföldről könnyen megközelíthető, nem nagyok a belföldi távolságok, ez jelenti azt is, hogy tulajdonképpen rövidebb időre jönnek, de gyakorlatilag többször a Balatonhoz, adott esetben programokhoz köthető módon” – fejtette ki Hoffmann Henrik.

A Balatonhoz érkezők háromnegyede most is magyar, de észrevehetően emelkedni kezdett a külföldi vendégek száma, visszatalálnak a németek és az osztrákok, de egyre többen jönnek a szláv és a skandináv országokból is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »