Szárnyai alá veheti a kormány a román légitársaságokat

Szárnyai alá veheti a kormány a román légitársaságokat

Világszerte rájár a rúd a légitársaságokra, a két román cég is válságban van. A járvány miatti utazási korlátozások tovább súlyosbították az évek óta válságban lévő Tarom helyzetét, de csődeljárásra kényszerítették a Blue Airt is. Mindkét társaságnak a kormány dobhat mentőövet.
Folytatódik az évek óta veszteséges, az utóbbi időben pedig kormányzati támogatásban részesített Tarom állami légitársaság kényszerű átszervezése. A stratégia részeként

a mintegy ezernyolcszáz alkalmazottból hétszázat elbocsátanak a cégtől.

A bukaresti közszolgálati rádió beszámolója szerint szeptemberben jár le a kollektív munkaszerződés, melynek értelmében átszervezés esetén a munkáltatónak legtöbb nyolc havi fizetésnyi végkielégítést kell adnia az alkalmazottaknak.

Aurel Cudov, a Tarom technikai személyzetét képviselő szakszervezet elnöke a vállalat vezetőivel folytatott tárgyalások után arra emlékeztetett, hogy

Hírdetés

a légitársaság tavasszal 37 millió euró állami hitelt kapott, amelyet augusztusban kellene törlesztenie.

Amennyiben a cég megmentésére szánt pénzösszeget nem tudják visszafizetni, akkor azt átszervezési támogatásként kell hasznosítani. Ehhez az Európai Bizottság beleegyezését kérik. „A helyzet nem tragikus, nagyon tragikus” – nyomatékosította a szakszervezeti vezető.

Lucian Bode közlekedési miniszter néhány nappal ezelőtt még azt mondta, a Tarom pénzügyi gondjai üzemanyag-megtakarítással, valamint a bel- és külföldi irodák költségeinek csökkentésével is megoldhatók. „A légitársaságok világszerte, így Romániában is, óriási veszteségeket szenvedtek, több mint 95 százalékkal csökkentették járataik számát.

A Tarom a munkaközössége válság előtt sem érezte jól magát, elsősorban elkapta a nepotizmus kórt, de voltak más dolgok is ott. Bízom abban, hogy meg lehet menteni ezt az állami vállalatot. Mindent megteszünk, ami a kormányon múlik”

– fejtette ki egy korábbi interjúban a tárcavezető. A kormány egyébként további 65 millió euróval kívánja támogatni az állami légitársaságot. A vállalat vezetői szerint a cél az, hogy három éven belül a Tarom korszerű és versenyképes vállalat legyen.

Az 1954-ben alapított állami légitársaság ötven célállomásra közlekedtet járatokat, flottája huszonhárom repülőgépből áll, amelyek egy része elavult. 2018-ban a cég 2,7 millió utast szállított romániai járatain, legutóbb 2007-ben volt nyereséges.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »