Szárazföldi erőket fejleszt a honvédség

A Honvédelmi Minisztérium a 2017-es költségvetési évben két zászlóalj harccsoportfejlesztésére összpontosít – nyilatkozta lapunknak egy meg nem nevezett honvédségi vezető. A kedden közzétett jövő évi költségvetési javaslat szerint a tárca 2017-ben megkapja a GDP 0,1 százaléknak megfelelő többletforrást, és az így ötvenegymilliárd forinttal megnövelt védelmi büdzsé biztosítja a jövő évi fejlesztések anyagi hátterét.

A lapunknak nyilatkozó minisztériumi vezető elmondta: a szaktárca a két harccsoport katonáinak egyéni felszerelését és fegyverzetét modernizálja majd, ezen túlmenően kiemelt szempont a tüzérségi képesség fejlesztése is. A 2000-es évet követően a gyalogságnak tűztámogatást biztosító eszközök többségét értékesítették, ezért van szükség a tüzéralakulatok fejlesztésére is – nyilatkozta a minisztérium munkatársa.

Azokat a sajtóban korábban megjelent híreket azonban cáfolta, melyek szerint a honvédség már 2017-ben sort kerítene szállító repülőgépek beszerzésére, de nem fedezi a megemelt védelmi költségvetés a régóta húzódó helikopterbeszerzést sem. Azt ugyanis továbbra sem látni, hogy a legalább 170 milliárd forintot igénylő beruházásról mikor születhet döntés. Bonyolítja a folyamatot, hogy a beruházásnak komoly politikai, diplomáciai vonatkozása van, valamint hogy az eredeti tervek szerint, a harminc helikopterre tervezett flottának a harci-tűztámogató és a szállítási képességet egyszerre kell növelnie.

A honvédség büdzséjének növeléséről még 2012-ben döntött a kormány. 2015-ben, többek között a déli határzárnál jelentkező feladatok ellátására többletforrást kapott a tárca, a 2016-tól előírt, évi legalább 0,1 százalékos növeléssel 2022-re érné el a védelmi költségvetés a GDP nagyjából 1,4 százalékát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »