Szaporodnak az erőszakos esetek a táborokban

Szaporodnak az erőszakos esetek a táborokban

Egyre elviselhetetlenebb a Görögországban rekedt menekültek helyzete – figyelmeztettek emberi jogi szervezetek. A macedón–görög határon lévő Idomeni táborban az ENSZ szerint egyre gyakrabban fordulnak elő erőszakos esetek a migránsok között. Becslések szerint Görögországban jelenleg több mint negyvenezer menedékkérő tartózkodik.

A határzár óta több tízezer migráns rekedt Görögországban. Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint a táborokban egyre elviselhetetlenebbek a higiéniás állapotok, és az erőszakos esetek is szaporodnak. „Egyre több bántalmazási ügyünk van. Családon belüli erőszak, nemi alapú erőszak” – közölte Elodie Lemal, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselője.

A márciusi uniós–török megállapodás óta Görögországba egyre kevesebb migráns érkezik. A korábbi több ezer helyett naponta legfeljebb néhány százan teszik meg az utat. Az égei-tengeri embercsempész-útvonalak felszámolásában a NATO is segédkezik. „Egyre kevesebben érkeznek, de fontos, hogy a csempészetet teljesen leállítsuk. Továbbra is látjuk, hogy próbálják átjuttatni az embereket az Égei-tengeren” – nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A balkáni útvonal lezárása után ismét a Földközi-tenger válhat a fő migránsútvonallá. Az EU szerint Líbiában több százezer menedékkérő van, akik bármikor elindulhatnak Olaszország és Málta felé. Múlt héten ötszázan  fulladtak a tengerbe, miután csónakjuk felborult.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »