Szanyi szegfűs angyalokról, Köztársasági téri templomról, baloldali MSZP-ről álmodik

Szanyi szegfűs angyalokról, Köztársasági téri templomról, baloldali MSZP-ről álmodik

Szanyi Tibor júniustól a Magyar Szocialista Párt elnöke kíván lenni. A baloldali politikus a Népszabadság online hasábjain jelentette meg elnökjelölti programját, melynek címe: „Szociális Magyarország”. A publikálás időpontja eleve szimbolikus, hiszen Szanyi az írásban külön megemlékszik Európa és a fasizmus feletti győzelem nagy napjáról is.

ÚJJÁélesztett eszme
Szanyi Tibor elnökjelölti programja nem csak egy fantasztikusan megfogalmazott politikai hitvallás, hanem betekintést enged az MSZP totálisan elmélyült belső agóniájába is. A program amúgy tényleg árasztja magából a szociális atmoszférát, szóba kerül a lakhatási válság, az egészségügy, az oktatás, a gyermekjólét, az idősgondozás, a szociális rendszer erősítése. Egy sor kétségkívül fontos ügy. Mi több felszínre bukkan egy különösen erős, szinte festői kapitalizmus-kritika is, ami talán a thürmeri Munkáspárt széles szavazótáborát is megszólíthatja. Szanyi egyenesen úgy véli, hogy Magyarországon az új értékek kétharmada a tőketulajdonosoké, a többségé az egyharmad, ez azonban nem maradhat annyiban. Hozzáteszi, hogy külön baj, hogy „milliárdosaink többsége az állam emlőin csüng.” 

 

Ezek magvas, szimpatikus gondolatok, amire az egyszeri ember szívesen csettint egyet; Szanyi-kapitány megint megmondta a frankót. Ínyenceknek az írást eredetiben ajánlom, tényleg egy aranybánya: „a kapitalizmus neoliberális változata mára tönkreverte az egész világot. Maroknyi kőgazdag ül sok milliárd nyomorult nyakán.” – fogalmaz az európai parlamenti képviselő, aki nagyon aktuális is egyben: „a Föld jövedelmének ijesztő hányada vándorol adózatlanul az offshore-adóparadicsomokba, ahonnan visszakanyarodva karvalytőkeként tarol a földrészeken, majd újra az offshore-szigeteken landol a zsákmányával.”

Újjászervezett párt, új szövetségesi politika

Szanyi hatfős árnyékkormányt állítana fel az elnöki kabinetben, a végrehajtásban azonban szó szerinti megfogalmazása szerint a „szegfűs angyalokra” is támaszkodik, egyenesen az aktivistaseregeket (!) vizionál. „Az a szövetségesünk, aki helyben is az” – mondja ki a szocialista politikus és a bennem rejlő amatőr politikai elemző azt mondja, hogy ez a mondata azért egy kemény üzenet lehet a szirszar, közösségi oldalakon kakaskodó fantompártoknak.

MSZP SZÉKHÁZ

„A Köztársaság téri székházunkat visszaszerezzük. A mi mérnökeink közösségi munkában fogják megtervezni az újjáépítést, a mi kőműveseink, burkolóink, berendezőink, villanyszerelőink végzik majd ugyanígy a kivitelezést. Az MSZP „templomát” olyanná tesszük, amilyennek az országot akarjuk látni” – írja Szanyi Tibor, akinek ezt az idézetét szó szerint bemásoltam, ez annyira könnyfakasztó. A szomorú retro feeling, az egykori a jelenleg romokban álló MSZ(M)P-székház iránti honvágy mélyen megérintett.

Szanyi nem mellesleg a párton belül is megtisztulást sürget, ezzel azért elismeri, hogy az MSZP jelenleg nem éppen egy tiszta párt. Az offshore-botrányok ügyében nagyon fontos, hogy távozásra szólítja fel mindazon prominenseket, akik június 25-e után is adóelkerülési ügyekben maradnak érintettek. A politikus ennél is keményebb fogalmaz:

„Sorainkban ott van a NER néhány kollaboránsa. Tőlük el fogunk köszönni.”

“Egy szocialista párt mi más akarhat mint szociális országot, hazát?” – teszi fel a kérdést az angyalföldi politikus, aki hozzáteszi: a Szociális Magyarország nem lehet ellenzékben. A program elolvasása után felmerült bennem, milyen marad az az MSZP, aminek történetesen nem Szanyi Tibor lesz az elnöke? Képzeljünk el egy szebb napokat is látott pártot, állampárti-nosztalgiával, neoliberális kapitalizmussal, offshore ügynökkel? Egy pártot, ami szó szerint nem találja a saját helyét nemhogy a világban, de még Magyarországon sem? Nem hiszem, hogy egyedül vagyok azok között, akik pontosan ilyenek képzelik a jelenlegi MSZP-t…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »