Szankciókra számíthatnak azok a sportolók, akik kifejezik támogatásukat az Ukrajnában háborúzó oroszok mellett

Szankciókra számíthatnak azok a sportolók, akik kifejezik támogatásukat az Ukrajnában háborúzó oroszok mellett

Szankciókra számíthatnak azok a sportolók vagy sportági tisztviselők, akik kifejezik támogatásukat az Ukrajnában háborúzó oroszok mellett – jelentette be pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

Thomas Bach a NOB 139. ülésén üdvözölte a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnek (FINA) Jevgenyij Rilov kétszeres olimpiai bajnok orosz úszóra, illetve a Nemzetközi Torna Szövetségnek (FIG) Ivan Kuljakra kiszabott büntetését. Mindkét eltiltott sportoló az orosz háborúpárti szimbólumnak számító Z betűt viselte.

Hozzáfűzte:

az ukrajnai háború kitörése után a fehéroroszokkal és oroszokkal szembeni gyors kiállás egyik lényege az volt, hogy ne egyes országok kormányai döntsenek arról, sportolóik ki ellen versenyeznek vagy lépnek pályára, ez pedig a sport teljes átpolitizálódását eredményezné.

Hírdetés

Kitért rá, az általa nem szankcióknak, hanem óvintézkedéseknek nevezett lépések szükségesek voltak, mivel az orosz és fehérorosz sportolók biztonsága nem lenne garantálható a számos országban tapasztalható mély orosz- és fehérorosz-ellenes érzések” miatt.

Ugyanakkor megvédte azt a döntést, hogy a NOB nem tiltotta el két orosz tagját, a 39 éves, kétszeres olimpiai és sokszoros világ- és Európa-bajnok rúdugró Jelena Iszinbajevát, valamint az egykori teniszező és edző, 74 esztendős Samil Tarpiscsevet – előbbi 2016, utóbbi 1994 óta tagja a szervezetnek.

Nem lenne igazságos, ha mindenkit ugyanazzal a mércével mérnénk. Ezt a háborút nem az orosz emberek, sportolók, az Orosz Olimpiai Bizottság vagy épp a NOB orosz tagjai kezdték

– szögezte le Bach. Megemlítette egyúttal:

a NOB tagjai elsősorban nem országuk képviselői a szervezetben, hanem a NOB képviselői hazájukban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »