Szankciók nélkül hazatérhet a sámándob

Szankciók nélkül hazatérhet a sámándob

Az olasz fél meggondolta magát, és mégsem tart igényt a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjára, amely így gond nélkül hazatérhet – tájékoztatta lapunkat Szőcs Géza.

A kormánybiztos levelében úgy fogalmazott, hogy az expó területének tulajdonosa, az Arexpo a pavilonok – a magyar, a lengyel és a vatikáni – elbontása mellett döntött, mivel a telkeket más módon kívánja hasznosítani.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök tavaly jelentette be, hogy a világkiállítás helyszínét 1,5 milliárd euróból (450 milliárd forint) tudományos kutatóközponttá alakítják. A sámándob az Olasz Műszaki Intézet egy részlegének adott volna otthont. Az Arexpo döntése értelmében kérdéses, vajon milyen formában valósulhat meg a központ.

A részt vevő országoknak május végéig kellett elbontaniuk a nemzeti pavilonokat, az olaszok visszalépése miatt azonban a magyar fél szankciók nélkül halaszthatta el a sámándob szétszerelését, a rekultivációt és a hazahozatalt. Minderre összesen legfeljebb 650 millió forint áll rendelkezésre – derült ki Szőcs Géza leveléből.

Ismeretes, az épületet a kormány múlt heti döntése értelmében Karcagon húzzák fel újra, hogy a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutathassa be. Az újraépítésre vonatkozó megállapodásokat szeptember 15-ig kell tető alá hozni. Az expó magyar pavilonjának teljes költsége az újjáépítés lezárultával minden bizonnyal jócskán meghaladja majd a nyolcmilliárd forintot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »