Szánalmasnak tartja az RMDSZ Makkai Gergely „show-műsorát”

Szánalmasnak tartja az RMDSZ Makkai Gergely „show-műsorát”

Minősíthetetlennek, az RMDSZ szellemiségével összeegyeztethetetlennek tartják a szövetség marosvásárhelyi tisztségviselői Makkai Gergely alpolgármester szereplését a legutóbbi tanácsülésen. Kovács Levente, a megyei szervezet ügyvezető elnöke nem zárja ki a párton belüli szankció lehetőségét sem, miután a leváltott polgármester-helyettes alpári támadást intézett kollégái ellen.
 Bár már eltelt néhány nap Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármester leváltása óta, az RMDSZ tisztségviselőinek még mindig nem sikerült feldolgozniuk azt a viselkedést, amellyel az érintett mindenkit megbotránkoztatott a csütörtöki tanácsülésen. Úgy tűnik, hogy a 67 éves meteorológus szakember

szereplésével azokat is elfordította magától, akik addig esetleg, többnyire érzelmi okok miatt, mellette álltak.

Ugyanis az RMDSZ vezetése azzal is számolt, hogy – az előzetes egyeztetések és fogadkozások ellenére – párton belül lehet egy, legfeljebb két „félreszavazó”.

A félelem nem igazolódott be: végül a kétharmadot képező 15 szükséges tanácsosi voks helyett 17 gyűlt össze úgy, hogy három, Dorin Florea polgármesterhez közel álló liberális tanácsos nem kívánt élni a véleménynyilvánítás lehetőségével.

Hírdetés

– nyilatkozta a Krónikának Kovács Levente, az RMDSZ Maros megyei ügyvezető elnöke. Kérdésünkre, hogy mielőtt az urnába tette volna a szavazócédulát, a kilenc tanácsosnak valóban meg kellett-e mutatnia, miként voksolt, Kovács nemmel válaszolt. „Nem azért vettem részt a tanácsülésen, hogy ellenőrizzem a kollégákat. A frakcióvezetőnek mutatták be, de ebben nincs semmiféle kivetnivaló. Ha a parlamentben meg lehet ezt tenni, a helyi önkormányzatban miért ne lehetne? Egyetlen törvény sem tiltja” – érvelt Kovács Levente.

Mivel a szavazás előtt szót kérő Makkai Gergely úgy próbálta önmagát és székét védeni, hogy közben több RMDSZ-es tanácsost is kitámadott vélt vagy valós korrupciós ügyeikre hívva fel a figyelmet, a pártvezetés további lépések megtételén gondolkodik.

– fejtette ki lapunknak a marosvásárhelyi ügyek kezelésével megbízott megyei ügyvezető elnök. Kovács Levente szerint sok minden múlik azon, hogy a volt alpolgármester megbánást tanúsít, és utólag a nyilvánosság előtt elnézést kér a megsértett kollégáitól, vagy sem.

Az RMDSZ-es vezető hangsúlyozni kívánta, hogy az alpolgármester visszahívása nem Makkai személye elleni megtorlás kívánt lenni. „Egyrészt elégedetlenek vagyunk a munkájával, másrészt a szövetség úgy döntött, ellenzékbe vonul a jelenlegi városvezetéssel szemben” – szögezte le. Kovács Levente szerint a legutóbbi tanácsülésen Makkai újból, sokadjára igazolta az RMDSZ álláspontját. Mint mondta, azzal, hogy csak románul olvasta fel a védőbeszédét – amelyet a városházi igazgatók tapssal jutalmaztak, a tanácsülés után pedig Claudiu Maior, a polgármester személyes tanácsadója gratulálcióját is kiváltotta, aki azt írta, hogy „Makkai megtette a várossal és a hazával szembeni kötelességét” –, bizonyítja, hogy

nem az RMDSZ, nem Marosvásárhely, hanem kizárólag Florea alpolgármestere volt.

Peti András egyike azoknak, akiket az önkormányzat plénuma előtt Makkai bűnügyi feljelentéssel fenyegetett meg, majd felemlegette az állítólagos korrupciós ügyét. „Elkeseredett próbálkozásában egy olyan borzasztóan nagy korrupciós ügyet hozott fel, hogy valamikor, alpolgármesterként szabadidőmben és ingyen iskolaszéki tagként tevékenykedtem, ami az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség szerint összeférhetetlen tevékenység. Valóban pereskedünk emiatt, túl vagyunk az alapfokon, ahol nyertem, és nem veszítettem, ahogyan Makkai hazug módon beállította” – számolt be a folyamatban lévő ügyéről Peti. Nem értette és nem értékelte Makkai ámokfutását Kovács Lajos Alpár sem. Az RMDSZ-frakció legfiatalabb tagja rendkívül visszatetszőnek tartja kollégája nyilvános vagdalkozásba torkolló személyeskedését. „Ha valakiről kiderül, hogy elveszítette a bizalmat, az volna a természetes, hogy felálljon, és csendben távozzon” – nyilatkozta Kovács Lajos Alpár.

A legdurvább támadásnak Csiki Zsolt frakcióvezető volt kitéve, akivel kapcsolatban Makkai egy közel százezer lejes tétel hűtlen kezelését „fedte fel”. Az érintett a Krónikának megerősítette, hogy

a gyűlést megelőző napokban Makkai több RMDSZ-es tanácsost is magához rendelt, és előbb szép szóval, majd fenyegetéssel próbálta rávenni őket, hogy ne szavazzanak ellene.

Az önkormányzati képviselő úgy érzi, nem érdemes Makkai szankcionálásával foglalkozni, el kell engedni, és az eddig is csak lazának bizonyuló kapcsolatot teljesen megszakítani. „Sajnálom mint embert, hogy idáig alacsonyodott, ennyire elfajultan viselkedett, és nem értette meg, hogy az alpolgármesteri tisztségre őt nem a nép választotta, és nem is versenyvizsgával nyerte el. Azok, akik odatették, a demokrácia szabályai szerint bármikor vissza is hívhatják” – szögezte le Csiki.

Az RMDSZ polgármesterjelöltje, Soós Zoltán videóüzenetben üdvözölte Makkai menesztését, abbéli reményét fejezve ki, hogy jövőre sikerül majd Dorin Floreát és baráti körét is leváltani.

Akár az elmúlt évben többször, Makkai Gergely ezúttal sem volt hajlandó a sajtónak nyilatkozni, az újságírók köszönésének fogadása nélkül vonult végig a városháza folyosóján. Lapértesüléseink szerint a leváltott alpolgármester a közigazgatási bírósághoz készül fordulni, de az is megtörténhet, hogy a a prefektus kifogást emel a jegyző aláírását nélkülöző határozattervezet ellen.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »