Száműzött betűk az új magyar rendszámokon

Hamarosan kifutnak az N-nel kezdődő rendszámok. Vajon melyik jön a sorban? Úgy tűnik, nem az O.

Várhatóan év végén érkezik az új betűs rendszám, de az O nem jöhet szóba, egyből a P betűre ugrunk.

Az O betűt azért hagyják ki, mert könnyen összetéveszthető a Q-val vagy a nullával – írja a Vezess.hu a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalára (KEK KH) hivatkozva.

A cikk megjegyzi: az N betű jóval gyorsabban kifut a közvetlenül előtte használt M és L betűnél, aminek egyszerű a magyarázata: az új autók értékesítése és a használtak behozatala is évről évre határozottan emelkedik.

Azonban nincs minden veszve, ha valakinek nem tetszik egy kombináció, 112 450 forintért választhat sajátot a még ki nem adott 3 betű és 3 szám milliónyi variációjából – olvasható a cikkben. Ennél jóval drágábban, vagyis négyszer ennyiért (435 000 forintért) pedig igazán egyedi, 4 vagy 5 betűből és 2 vagy 1 számból álló rendszámot vehetünk.

Noha Európában a területalapú rendszám a legelterjedtebb megoldás, a KEK KH nem tud arról, hogy napirenden lenne a kérdés. A jelenlegi rendszámrendszer várhatóan 2030 körül fut ki, akkor fogynak el a betűk, a váltás ennek környékén várható – jegyzi meg a Vezess.hu.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »