Száműznék a patikákból a gagyi termékeket

A teljes szakma összefogott azért, hogy a gyógyszertárakban biztonságos étrend-kiegészítőket és speciális tápszereket vásárolhassanak a fogyasztók, és a veszélyes termékek egyre kevesebb helyen legyenek megvásárolhatók. Ennek érdekében november közepétől működik egy önszabályozó rendszer, melynek hála a vásárlók a csatlakozott, védjeggyel jelölt gyógyszertárakban érdeklődhetnek arról, hogy mely termékek számítanak biztonságosnak – tudtuk meg a témában tartott mai sajtótájékoztatón.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke arról beszélt: tavaly a gyógyszertárakban 21,5 milliárd forint értékben vásároltak étrend-kiegészítőket, összesen 11,7 millió doboz fogyott és évente legalább 10 százalékos növekedéssel kell számolni. Így még érthetőbb, miért lényeges, hogy a vásárlók tájékozódjanak a biztonságos készítményekről. Egyben bejelentette azt is: előzetes szóbeli ígéret kaptak az Nemzetgazdasági Minisztériumtól arra, hogy amennyiben sikeresen fel tudják építeni a rendszert, a biztonságos termékeknek egészségpénztári elszámolására is lehetőség lesz. Kiemelte: naponta hetven-nyolcvan gyógyszertár csatlakozott november közepe óta a kezdeményezéshez. A Magyar Nemzetnek elmondta: az országban 2300 gyógyszertár működik, és eddig körülbelül 750 csatlakozott az önszabályozó rendszerhez, de várhatóan ez a szám gyorsan emelkedni fog.

A cél, hogy csökkenjenek a minőségileg nem megfelelő, közegészségügyi kockázatot jelentő, vagy megtévesztő jelöléssel ellátott termékek a piacon. Háttérbe akarják szorítani azokat a piaci szereplőket, melyek úgy akarnak versenyelőnyhöz jutni, hogy nem tartják be a termékek jelölésére, minőségére és biztonságára vonatkozó előírásokat.

Az önszabályozó rendszer létrejöttéhez egyébként összefogott a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Hamisítás Elleni Nemzeti testület, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete. Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a gyógyszertár bizalmi hely, ahol a vásárlók joggal várhatják el, hogy minőségi terméket kapnak, ezt biztosíthatja az önszabályozás.

Az új rendszerre azért is van órási szükség, mert Magyarország EU-ba történő belépését követően bizonyos termékek piacra kerüléséhez mindössze egy bejelentési (notifikációs) kötelezettség kell, így jelentősen megkönnyítik és felgyorsítják a termékek piacra jutását. Ennek következtében viszont egyre gyakrabban jelennek meg a forgalomban a nem megfelelő minőségű, nem biztonságos termékek, köztük az étrend-kiegészítők és tápszer-kiegészítők is.

Az önszabályozási kezdeményezést az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is támogatja. Azonban szankciók továbbra sincsenek, mivel minden patika és nagykereskedő önként csatlakozhat a rendszerhez.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »