Száműzi polcairól a Libri a gyerekverést ajánló könyvet

Száműzi polcairól a Libri a gyerekverést ajánló könyvet

Levesz a polcairól a Libri egy gyerekverést ajánló amerikai nevelési könyvet, miután több mint ezer pszichológus és gyermekvédelemmel foglalkozó szakember írta alá az ezt célzó petíciót.

A szóban forgó könyv James Dobson amerikai író és pszichológus könyve, a Fegyelmezz! Megéri, amelyet idehaza a Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány jelentetett meg, írja a Hvg.hu.

A lap épp egy hete közölt egy Babity Mária pszichológussal készült interjút: a gyerekkorában apja által bántalmazott szakember elmondta, miután ezt a könyvet meglátta, akkor döntött úgy, hogy sokáig titkolt történetével ki kell állnia a nyilvánosság elé. Azt is elmesélte, hogy talált olyan blogoló anyukát, aki a könyv hatására kezdte el verni a gyerekét.

A kötet megtalálható volt a Flórián téri Libri áruházban, de a webshopja szerint a Líra és Lant is forgalmazza.

A ma 81 éves keresztény házassági és gyermeknevelési tanácsadó James Dobson több mint 30 könyvet írt, ebben a kötetben konkrétan a testi fenyítésre mint nevelési módszerre biztatja a szülőket. A „kérdések és válaszok” című fejezetben bár megemlíti, hogy a testi fenyítésnek nagyon ritka eseménynek kell lennie, de aztán hosszan taglalja, hogy a gyermek melyik testrészét és milyen eszközzel érdemes verni. 

 „A fenekén, ahol nagyon valószínűtlen, hogy maradandó károkat okozunk. (…) Azt hiszem, nem esünk túlzásba, ha a gyermeket csak a hátsófelén, vagy a lába felső részén verjük meg” – írja az első kérdésre, majd később az is felmerül, hogy milyen tárgyat, eszközt ajánl ehhez.

Dobson szerint valami semleges tárgyat érdemes használni, pálcát vagy övet például, hogy a gyerek magát a kezet továbbra is a szeretetkifejezés eszközének tarthassa.

Az interjú megjelenése után pszichológusok petícióban kérték a kötet forgalmazásának beszüntetését, a nyílt levélhez több mint ezer aláíró csatlakozott. A Libri később eleget is tett ennek az igénynek, mint levelükben írták, a gyermekbántalmazást ajánlgató fejezetet ők is csak később ismerték meg, és felelős vállalatként nem támogatnak semmilyen olyan kiadványt, ami a gyerekbántalmazást bármilyen formában elfogadhatónak tartja.

A kötetet kiadó KIA – Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány igazgatója, Monty Taylor Facebook-bejegyzésben reagált a kritikákra, amiben ó- és újszövetségi idézetekkel támasztják alá a gyermekverés jogosságát. Ilyenekkel:

Példabeszéd 13,24: Aki kíméli botját, gyűlöli a fiát, de aki szereti, idejében megfenyíti.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »