Számos kockázatot rejt a gyerekek túlzott energiaital-fogyasztása

Számos kockázatot rejt a gyerekek túlzott energiaital-fogyasztása

Az energiaitalok fő célja, hogy javítsák a koncentrációt és segítsenek felpörgetni a szervezetet, de a bennük található összetevők káros egészségügyi hatásokat okozhatnak, ami különösen veszélyes a fiatalok és a gyermekek szervezetére.

Az energiaitalok sokkal több koffeint tartalmaznak, mint egy csésze kávé, ezért sokkal könnyebb átlépni a koffeinfogyasztás mértékének biztonságos határát. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint egészséges felnőttek esetében napi 400 milligramm koffein, illetve – egyszeri adagban fogyasztva – 200 milligramm koffein nem okoz egészségügyi problémát.

Ezt meghaladva azonban előfordulhat szívdobogás, megnövekedett vérnyomás, megnövekedett pulzusszám és szívritmuszavar is. Azonban a koffeinérzékenység egyénileg eltérő, ezért előfordulhat, hogy valakinél az általános határértékek alatt is jelentkeznek az egészségügyi problémák.

Hírdetés

A magas koffeintartalom miatt a gyerekek túlzottan „felpöröghetnek”, ami álmatlanságot okoz, továbbá nehezebben tolerálják a környezetüket, mert a fiatal szervezetük érzékenyebb a koffeinre.

Az energiaszint megemelésének jobb módja is van, mint az energiaital elfogyasztása, érdemes kipróbálni néhány egészségesebb alternatívát, ami megnöveli a test energiaszintjét és segíti a koncentrációt. Ilyenek a fehérjét és szénhidrátot is tartalmazó csipegetni valók, mint például egy alma vagy egy szelet magas kakaótartalmú étcsokoládé.  Ha általánosságban figyelünk a tápláló étkezésre, eleget alszunk és rendszeresen mozgunk, akkor az energiaszintünk is javulni fog.

A 18 év alatti korosztály sokszor az íze miatt fogyasztja az energiaitalt, üdítőként tekint rá. Próbáljuk más folyadékkal helyettesíteni, például vízzel, vagy ha édeset kívánunk, akkor teával.

Hirado


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »