Számos budapesti épületet venne védelem alá a Városháza

Számos budapesti épületet venne védelem alá a Városháza

A listában szerepel többek között a lebontani tervezett Diplomata-ház, a Hilton Szálloda, a Déli pályaudvar főépülete és a Körszálló. A vonatkozó rendelet módosításáról lakossági fórumot tartanak.

A fővárosi önkormányzat a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosítását tervezi – írja az Építészfórum –, így újabb budapesti épületek kaphatnak védettséget. A rendeletben szabályozott keretek között kezdeményezések, illetve szakmai vizsgálatok alapján az I., II., III., V., VII., VIII., XI., XII., XIII., XIV., XV. XVI., XVIII., XXI. kerületet érintően készült lista az örökségvédelem szempontjából védelemre érdemes épületekről.

Hírdetés

Köztük megtalálható egyebek mellett a Hilton Szálloda, a Déli pályaudvar főépülete, a lebontani tervezett Diplomata-ház, a Cseppkő utcai gyermekotthon, az egykori Magyar Dolgozók Pártjának II. kerületi székháza, a Körszálló, az Úttörővasút állomásépületei, az óbudai kísérleti lakótelep, a Chemolimpex egykori irodaháza, a Pesti Magyar Színház, a Péterffy Sándor utcai rendelőintézet és kórház, az újpalotai víztoronyház, a Pántlika bisztró, a Kútvölgyi úti rendelőintézet, a Fehérvári úti VERTESZ irodaház, a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár, a Semmelweis Egyetem belső klinikai tömbje, és számos lakóépület.

A rendelet fő célja, mint az annak indoklásában olvasható, „Budapest városképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása. Védelem alá helyezéssel megakadályozható az építészeti értékek bontása és azok a beavatkozások, amelyek az építészeti értékek érvényesülését zavarnák.”

A módosításhoz szükséges dokumentumok készítése társadalmi bevonással és a nyilvánosság biztosításával történik, így lakossági fórumot tartanak 2022. január 20-án, csütörtökön 15 órai kezdettel a Főpolgármesteri Hivatal Dísztermében (1052 Budapest, Városház utca 9-11.). Ennek részleteiről az önkormányzat honlapján lehet többet megtudni. Írásbeli javaslattételre 2022. január 28-ig van lehetőség.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »