Számlafizetés terén a rangsor végén kullog Szlovákia

Számlafizetés terén a rangsor végén kullog Szlovákia

POZSONY. A számlák idõben történõ befizetését tekintve Szlovákia az európai országok rangsorának végén található. Míg Európában az idõben történõ befizetés aránya növekszik, jelenleg 78 %, Szlovákia a vizsgált országok közül az utolsó helyen végzett.

Szlovákiában az ügyfelek 74 %-a fizeti be a megszabott idõben a számláit. Ez az Eurpaean Payment Practices 2017 reprezentatív tanulmányból derült ki, amelynek során 16 országban 3200 vállalatot kérdeztek meg.

„Szlovákia tartósan a rangsor végén kullog, ami a számlák megtérítését a számla lejárta után illeti. Ez a tény jelentõs negatív hatást gyakorol a cégek pénzügyi kondíciójára és a cash flow szintjükre” – tájékoztatott Michal Šoltes, az EOS KSI Slovensko vállalat számlafizetési menedzsmentjével foglalkozó ügyvezetõ igazgatója.

Egész Európán belül kiderült, hogy a számlák 19 %-át késõn térítik meg a megrendelõk. Az európai cégeket bizonyos pénzügyi veszteségek is gyötrik, mivel a számlák 3 %-át egyáltalán nem térítették meg, azokat egyáltalán nem lehetett behajtani. „Ez milliárdos költségeket jelenthet, amelyeket a cégek nem kaptak meg költségeik térítésére, vagy amelyekbõl a jövõbeli beruházásaikat fedezhetnék“ – állapította meg Šoltes.

Németországban a legjobb a helyzet

Kelet-Európában 4 %-on volt a kifizetetlen számlák átlaga. A legrosszabb eredményeket Szlovákián kívül Görögországban, Romániában, Oroszországban és Bulgáriában mérték. A legjobb helyen Németország végzett, ahol az esetek 89 %-ában idõre történik a számlák térítése, Svájcban 82 %-os ez az arány.

Az EOS Group 2007-tõl méri fel a fizetési szokásokat Európában. Azokra a cégekre összpontosítja figyelmét, amelyeknek az évi hozama legalább 28 millió euró, illetve 180 személyt alkalmaznak. Eleinte a társaság négy országot figyelt, aztán egyre bõvült ezek száma, az idén már 16 országban zajlott a felmérés.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »