Szalma Botond úrnak, Újpest polgármester jelöltjének a figyelmébe ajánlják a

Szalma Botond úrnak, Újpest polgármester jelöltjének a figyelmébe ajánlják a reális zöldek.

Gróf Károlyi István, 1840-ban adta ki az egykori Duna árterére Újpest alapítólevelét. Az “Új-megyerként” említett településre kiadott okirat teljes jogegyenlőséget, vallásszabadságot és kereskedelmi szabadságot biztosított a letelepedők számára. A lakosság lélekszáma ettől kezdve évtizedenként megtöbbszöröződött: 1890-ben már megközelítette a 25 ezret, 1910-ben meghaladta az 50 ezret. A főváros és a Duna közelsége, a remek vízi, közúti és vasúti közlekedés egyre több gyárost és iparost vonzott Újpestre. A település első sorban fa- és bőriparáról vált ismertté, a pestiek ugyanakkor nyaralóhelyként is megkedvelték e helységet. A 19. század végén már színházzal, kaszinóval, számos baráti körrel és sportegylettel, kávéházak és vendéglők tucatjaival rendelkezett az akkor alig 50 éves Újpest.

A községből néhány évtizeddel később nagyközség lett, de a várossá nyilvánításra 1907-ig várni kellett.
Napjainkban Újpest számára a vízi turizmus jelentené a jövőt, a térség gazdagodásához idegenforgalom hozzájárulna, ha Magyarországot, Újpestet a yacht turizmus elérhetné. De nem érheti el, mert a rendszerváltó politikusok vitéz csomót kötöttek a Dunára, Magyarországra yachttal behajózni nem egyszerű dolog. Szálloda hajók ugyan elhajóznak Budapestre, de a yachtosok Pozsonyban költik a pénzüket, isszák a szlovák sört. Mondják a yachtosok ötször többet költenek, mint a szárazföldi turisták.
Feltehetőleg a fenti gondolatsor is hozzájárult ahhoz, hogy Újpest Önkormányzata a várossá alapítás 100 éves évfordulója alkalmából Dr.Kapolyi László és Dr. Paulus Alajos Újpesthez kötődő lokálpatriótákat bizalmába fogadta.

Hírdetés

Dr. Kapolyi László, a város díszpolgára lett, Dr. Paulus Alajos, Újpestért díjat kapott.
Kapolyi és Paulus világa csak látszólag áll távol egymástól. Kapolyi sikeres üzletember, állami díjas, tenni akaró gazdasági vezető volt a múltban és napjainkban is. Paulus, Balázs Béla díjas filmrendező, tenni akaró filmes a múltban és a jelenben. A két kitüntetett egyformán érzékeny a környezetvédelmébe tatozó népjóléti és szociális kérdésekre, szociáldemokrata.

A reális zöldek gratulálnak a kitüntetetteknek, és abban bíznak Újpest Önkormányzata, mint a Duna árterén létre jött település gazdája, a jövőben tesz annyit a Dunáért, mint amennyit a Duna tett Újpestért. (Zöldike)


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »