Szalai: Az Eb-n mutatottnál is jobb játék kell

Storckot nem érdeklik a „ha” kezdetű mondatok, és meg akar felelni a 12. embernek.

A cicázásnál esett meg a szíve Bernd Storcknak az újságírókon, akik a telki edzőpálya mellett várták ázott kutyaként a megváltó kiáltást: irány befelé, innentől „zárt kapus” az edzés! A magyar válogatott utolsó edzését vezényelte csütörtök este a szövetségi kapitány a Svájc elleni vb-selejtező előtt – csaknem feröeri körülmények közepette. A találkozó nem csak tétje miatt kiemelt jelentőségű, Dzsudzsákék először játszanak itthon a diadalmasnak mondható Eb-szereplés óta, nem is csoda, hogy a szurkolók napok alatt elkapkodták az összes jegyet. 22 ezer néző várja a Groupamában a csapatokat pénteken 20.45-től.

A pálya szélén annyit sikerült megtudnunk, hogy a két korábbi sérült – Böde és Priskin – mellé nem társult senki, egyedül Gyurcsó kapott egy kisebb rúgást utolsó lengyel bajnokiján, de ez nem fogja zavarni, ha Storck lehetőséget ad neki a selejtezőn.

Csütörtökön a svájciak sajtótájékoztatóján is ott voltunk, KATTINTSON!

Bernd Storck gyors zuhany után röviden válaszolt az újságírói kérdésekre a sajtótájékoztatón. „Jól felkészültünk a holnapi mérkőzésre, mindenki a fedélzeten van. Az Eb után alig várjuk, hogy megmutassuk magunkat a magyar közönségnek. Pontokat szeretnénk gyűjteni, és szeretnénk, hogy a szurkolók is lelkesedjenek irántunk.”

Hogy mit vár a svájciaktól a kapitány? Mint mondta, nem csak Svájcra, saját magára is figyel a magyar csapat, ezt pedig az Eb-szereplés fényében talán nem is nagyképűség megfogalmazni. A kapitány felhívta a figyelmet, az alpesi csapat domináns játékot játszik, többféle kombinációban is képes futballozni, rettentő nehéz lesz ellene.

Tipikus magyar kérdésnek nevezte az egyik kolléga felvetését arról, hogy vereség esetén már 5 pont lenne a hátrányunk Svájchoz képest, de holnap és hétfőn a lettek ellen is nyernénk, akkor még a csoport első helyére is ugorhatunk ideiglenesen. Hangsúlyozta, ezekkel a „ha” kezdetű mondatokkal nem kíván foglalkozni, ehelyett a magyar válogatott játékára összpontosít.

Mi arról kérdeztük a kapitányt, vajon a svájci kulcsjátékosok, mint Embolo, Djourou vagy éppen Xhaka hiánya átalakítja-e bármennyire is a magyar taktikát. Storck úgy véli, a sérülteket ebből a keretből simán pótolni tudja majd Petkovic kapitány, ugyanis komoly nemzetközi tapasztalattal bíró játékosok állnak be a helyükre.

A héten az U21-esek együtt készültek a felnőtt kerettel, és a szövetségi kapitányt többen is meggyőzték teljesítményükkel arról, hogy hosszú távon lehet majd számolni velük a nemzeti csapatban. Bernd Storck azért jelezte, Svájc ellen még ne számítson senki meglepetés emberre a fiatalok közül.

Arról, hogy a mienknél Böde és Priskin is maródi, a tréner magabiztosan nyilatkozott: „öt kiváló támadóm van, közülük ketten sajnos sérültek, nekik gyors gyógyulást kívánunk. Viszont még így is három remek csatárral számolhatok, szóval efelől nem aggódom. Nagyon várom a holnapi meccset, ott lesz a tizenkettedik emberünk a Groupama Arénában, mindent bele fogunk adni a meccsen.”

Storck helyét Stieber Zoltán és Szalai Ádám foglalta el. A Kaiserslautern középpályása kitért rá: elemezték videón a svájciak Portugália elleni 2-0-ás győzelmét, de ő maga nem érezte teljesen megérdemeltnek Svájc sikerét. Az Ausztria ellen az Eb-n panyenkás gólt szerző Stieber jó formában érzi magát, ami remek hír. Mostanában egyébként valóban sokat játszhatott csapatában, megérte klubot váltania a nyáron.

Szalai Ádám dicsérte az ellenfelet, szerinte minden szövetségi kapitány ilyen keretről álmodik.

„Szerintem is igaz, amit Gera Zoli mondott hétfőn: az Eb-nél is jobb formát kell mutatni holnap.” A Hoffenheim csatára magyar és német nyelven is kapott kérdést klubtársa, a svájci Fabian Schär kapcsán. Mindkét nyelven reagált: „furcsa lesz ellene játszani. Ismerem a képességeit, ahogy ő is az enyéimet. Középhátvédként is remekül építkezik hátulról, hihetetlenül jó labdákat tud adni, nem lesz egyszerű ellene játszani.”

Magyarország-Svájc, Groupama Aréna, péntek 20.45


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »