Szaktestület: plagizált Petre Tobă volt belügyminiszter

Az egyetemi címeket tanúsító tanács szerint plagizált Petre Tobă volt belügyminiszter, amikor doktori disszertációját írta.

11petre-toba_bPetre Tobă

Plagizált doktori disszertációjának megírásakor Petre Tobă volt belügyminiszter, valamint Florentin Pandele, Voluntari város polgármestere – állapította meg szerdán szavazattöbbséggel az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU). A testület ezért a doktori címük visszavonását javasolja.

A 37 tagból 36 szavazott amellett, hogy a dolgozatok plágiumnak minősülnek. Az érintetteknek jogukban áll megóvni a döntést, ha azonban nem teszik meg, a testület az oktatási miniszterhez továbbítja a döntést, aki visszavonja a doktori címeket. Az érintetteknek ezt követően jogukban áll bírósághoz fordulni.

Mint arról beszámoltunk, Tobă esetében a CNATDCU által megbízott szaktestület először arra a megállapításra jutott, hogy a volt belügyminiszter nem plagizált. A CNATDCU vezetése azonban a testület szakszerűtlen tevékenységére hivatkozva újabb vizsgálatot kért, és az újabb bizottság már megállapította a plágium tényét. A volt miniszter emiatt hivatali visszaélés vádjával feljelentette a CNATDCU-t.

Eközben Dacian Cioloş miniszterelnök is véleményt nyilvánított abban a vitában, amely azt követően robbant ki, hogy a szenátus nem vizsgálta felül a plágiumok kiszűrésére vonatkozó törvényt, amely kiiktatja az ellenőrző rendszerből a CNATDCU-t. Cioloş a szerdai kormányülés elején kijelentette, sajnálja a parlament döntését, és azt, hogy Viorel Barbu emiatt lemondott a CNATDCU éléről, mondván, a kormány mindent megtesz, hogy az egyetemi közeget megóvja a plágiumtól.

A kormányfő azt mondta, senki nem vitatja el az egyetemektől, hogy közvetlenül vegyenek részt a doktori titulusok odaítélésében és visszavonásában, de szükség van egy fellebbviteli fórumra.
„Senki nem vitatja, én sem, az egyetemek közvetlen részvételének szükségességét, fontosságát és hasznát ezeknek az eseteknek az elbírálásában, de ezen túlmenően az egyetemek döntéseinek megfellebbezésével foglalkozó hatóságra is szükségünk van, éppen azért, hogy ezt az eljárást még objektívebbá tegyük – fogalmazott a miniszterelnök.

Dacian Cioloş hozzátette: számos doktori iskola színvonalát fel kellene mérni. „Remélem, hogy megtaláljuk Romániában azt az intézményi egyensúlyt, amelynek révén objektív és professzionális módon mérhetjük fel a doktori disszertációkat. Biztosíthatom önöket, hogy a kormány minden lehetőt megtesz, hogy a romániai egyetemi és kutatói közeget megóvja attól a nagyon káros hatástól, amit a plágium és a kutatói szélhámosság okozhat. Nem törvény dönti el, hogy egy doktorátus tudományos dolgozat vagy sem, hanem csakis a becsületes, objektív, elismert és professzionális tudósok. Azt hiszem, ide kellene eljutnunk” – jelentette ki a kormányfő.

Mint arról beszámoltunk, a vitatott jogszabályt Klaus Johannis államfő küldte vissza megfontolásra, ám az elnök kifogásait figyelmen kívül hagyva a törvényhozás a tudományos címet kibocsátó egyetemek hatáskörébe utalta a plágiumgyanús doktori dolgozatok eredetiségének felülvizsgálatát és a doktori cím esetleges megvonását, kiiktatva ezzel a CNATDCU-t. Johannis azért küldte vissza megfontolásra a jogszabályt, mivel a parlament olyan lényegi módosításokat eszközölt a kormány márciusi sürgősségi rendeletén, amelyek a jogszabály szándékával ellentétesek, és amelyek szerinte nem bátorítják a teljesítményt és az átláthatóságot a doktori iskolák működésében, nem segítik elő a plágium felszámolását.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »