Szakszervezeti nyomásra mégis elfogadja a minimálbér-emelésről szóló határozatot a leköszönő kormány

Szakszervezeti nyomásra mégis elfogadja a minimálbér-emelésről szóló határozatot a leköszönő kormány

Úgy tűnik, mégsem bízza Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök kormányára Viorica Dăncilă ügyvivő kormányfő a minimálbér emelését, hétfő este bejelentette, a szociáldemokrata (PSD) kabinet hétfőn elfogadja a minimálbér emeléséről szóló, jelenleg közvitán levő kormányhatározat-tervezetet
Dăncilă a România Tv műsorában ugyanakkor jelezte, a témában egyeztetett aznap a szakszervezetek képviselőivel is. Kedden viszont arra derült fény, hogy a szakszervezetek, legalábbis azok, amelyek az Országos Szakszervezeti Tömbhöz (BNS) csatlakoztak, nem értenek egyet a kormány javaslatával, és kérik, hogy 2020. január elsejétől bruttó 2495 lejre emeljék a minimálbért a vonatkozó kormányhatározat-tervezetben szereplő 2262 lej helyett.

A BNS keddi közleményében rámutat,

a minimális fogyasztói kosarat és a méltányos élethez szükséges fogyasztói kosarat nézve továbbra is nagy a különbség az alkalmazottként dolgozó állampolgárok szükségletei és a minimálbér értéke között.

Hírdetés

Emlékeztetik a hatóságokat egyúttal arra is, hogy Románia ratifikálta az Európai Szociális Kartát, ami szabályozza a méltányos bérezéshez való jogot. Gyakorlatilag ez a mechanizmus arra kényszeríti Romániát, hogy a munka piacán a minimálbér szintje érje el az országos átlagbér legalább 50 százalékát.

Az Országos Előrejelzési Bizottság (CNP) úgy számol, hogy 2020-ban a bruttó átlagbér 5545 lej lesz. Jelen pillanatban az országos bruttó átlagbér és a bruttó minimálbér közötti arány 40,3 százalék. A BNS ezért gyors lépéseket sürget annak érdekében, hogy 2020-ban ez az arány érje el a 45 százalékot, 2021-ben pedig az 50 százalékot. A szakszervezet közleménye megjegyzi ugyanakkor, hogy ez a trend már megnyilvánul Közép-Kelet-Európa más országaiban.

– áll a szakszervezeti tömb közleményében.

Mint ismeretes, a  munkaügyi minisztérium a minimálbér emeléséről szóló határozattervezetet tett közzé szerdán. A dokumentum értelmében 2020. január elsejétől 2262 lejre nő a havi bruttó minimálbér, a felsőfokú végzettséggel és legalább egyéves munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók esetében pedig 2620 lejre emelkedik a kormány által garantált legkisebb fizetés.

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »