Szakmák, amelyekben garantált a siker

A szoftvermérnök vagy idegennyelv-profilú egyetemek végzettjei találnak leghamarabb jól fizető munkahelyet, s nekik van a legjobb esélyük arra is, hogy gyors léptekkel haladjanak előre a karrierjükben.

programator_138301_b

„A műszaki, IT, idegen nyelvi vagy orvosi egyetemek azok, amelyek garanciát nyújtanak a végzetteknek, hogy diploma után vagy akár még a tanulóévek idején nagyon könnyen találjanak állást. Ráadásul ezeket a fiatalokat jól is fizetik, már az első évtől kezdve” – vallja a Smartree emberi erőforrással foglalkozó vállalat HR-koordinátora, Raluca Peneș.

Mint ecsetelte, egy IT-profilú egyetem végzettjének a kezdő fizetése nettó 3500–4000 lej között mozog. Az angolul, franciául vagy olaszul beszélőknek havi 2000 lej körül kezdődik a fizetésük, az egzotikus nyelvek ismerői akár nettó 4000 lejt is kereshetnek havonta. „A helyi outsourcing piac fejlődése több téren vonta maga után a minél változatosabb idegen nyelveket beszélők iránti keresletet. Egy svédül, dánul, norvégul, arabul, japánul vagy kínaiul folyékonyan beszélő fiatal nem fog sokáig munkát keresni” – mondta Raluca Peneș.

Orvosokra továbbra is nagy szükség van a munkaerőpiacon. Nekik több lehetőségük van, miután befejezik az egyetemet: orientálódhatnak az állami vagy akár a magán egészségügyi rendszer felé. Ebbe beletartoznak a magánkórházak és -klinikák, de a -gyógyszercégek is. Az agrártudományi egyetemek padjaiból kikerültek is hamar találhatnak most jól fizető munkát, mivel a befektetők száma egyre nő, és a szegmens aktivitása is egyre intenzívebbé válik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »